Szentendrei Tavaszi Fesztivál: programkavalkád március 25-április 10. között

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál 17 napja alatt 29 programot kínálnak a szervezők.

Két év kihagyás után újra megrendezik a Szentendrei Tavaszi Fesztivált március 25. és április 10. között. A fesztivál műfaji gazdagsága is visszatér, a néptánctól kortárs balettig, független színházi kamaradarabtól sztárokat felvonultató krimivígjátékig, népzenétől operán keresztül világslágerekig terjed az ezerszínű kulturális paletta, olyan előadásokkal is, melyek csak itt láthatóak, de gyerekprogramok, tárlatvezetések, beszélgetések is színesítik a programot.

Az idei rendezvény egyik legfontosabb különlegessége azonban az összefogás ereje – emelte ki Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum vezetője -, hiszen az alapvetően nyári szabadtéri színházi előadásokat szervező teátrum anyagi erőforrások híján a városban nagy számban megtalálható kulturális intézmények együttműködésére és a különböző előadóművészeti szervezetek támogatott előadásaira számíthatott.

Részletes program:

Március 25-én máris két nagyon különböző, érdekes programból választhatnak az érdeklődők: a Levédiában Molnár Levente operaénekes lesz a Magyar Rhapsody Project vendége, magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdalfeldolgozásait adják elő modern és régi magyar hangszereken. Bársony Bálint és együttese önmagában garancia egy különleges zenei élményre, de Molnár Leventével igazán izgalmas nyitó előadást láthatnak a nézők. A PMK -ban mindenkit szeretettel várnak térítésmentesen, regisztrálni a Teátrum weboldalán lehet.

A Médeiában a KV Társulat mai kulisszák között játssza el az ókori darabot a nők kiszolgáltatottságáról, melyben Médeia drámája egy csoportterápia keretében bomlik ki.

Március 26-án a Magyar Táncképekben a világhírű Duna Művészegyüttes folklórelőadását, a Kárpát-medence szépséges, autentikus néptáncait élvezhetik a nézők.

Március 27-én délelőtt a Tüskevár várja a családokat Matula bácsival, Tutajossal és Bütyökkel. A Fekete István regény színpadra varázsolt, 2022-re modernizált változatában a Fórum Színház előadása megidézi a Kis-Balaton elragadó hangulatát.

Aznap este, a Opera-Szerelemben, a Cotton Club Singersből ismerős László Boldizsár és Nánási Helga operaénekes az operairodalom nagy slágereit adja elő Puccinitől Erkelen át Verdiig, de a könnyed műfajból is adnak ízelítőt.

Március 29-én este, A hűtlenség árában, három kiváló, országosan ismert színész lép színpadra egy fordulatos, mulatságos és drámai krimi-vígjátékban. Pikali Gerda, Nagy Sándor és Németh Kristóf jutalomjátékát a Fórum Színház produkciójában láthatjuk.

Április 1-jén kerül színpadra a Csirkebefőtt, a L’art pour L’art Társulat műsora régi ismerőseinkkel, a Besenyő család tagjaival.

Utána még át lehet érni aznap este a Karaván Família koncertjére is! A családi zenekar repertoárján vérpezsdítő, európai cigány dalok sorakoznak, amit gitárral, kannával, énekkel adnak elő.

Április 2-a a zene napja lesz a fesztiválon: a Zabolátlan lovaim című produkciójában Kollár-Klemencz László érzelmekkel túlfűtött, melankolikus dalokat ad elő Farkas Róberttel és Dargay Marcellel. Francia sanzonok, popklasszikusok, magyar dalok csendülnek fel a lírai dalesten.

Ugyanaznap este, másik helyszínen, Schwartz Dávid Nosztalgiaestjén is állócsillagok dalaira andaloghatnak az érdeklődők: Dávid Gianni Morandi, Aretha Franklin, Paul Anka, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereit fogja énekelni. Micsoda névsor!

Április 3-án egy egészen különleges előadást láthatunk: a Kár, hogy rák a daganatos betegséggel való szembenézésről szól. Tabuk nélkül beszél róla, vitatkozik vele, sőt, viccet csinál belőle! A darab szövege betegekkel, hozzátartozókkal, orvosokkal készült interjúkból íródott. A PanoDráma Társulat – többek közt Szamosi Zsófival – adja elő a megrendítő, felemelő és mulatságos darabot, amit Lengyel Anna emlékének ajánlanak.

Április 5-én a Herzl című darabban Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László lép színpadra a Spinoza Színház előadásában. A Herzl két magyar zsidóról szól, Herzl Tivadarról és Max Nordauról, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.

Április 10-én, 15.30 órakor, a költészet napját – igaz, 24 órával előtte – ismét a nagysikerű Kultköltészettel ünnepeljük: saját verseiket olvassák fel olyan szentendreiek, akik szeretik a verset, verselést.

Aznap délután az Örökül Magyarlapádról koncerten Kubinyi Júlia tolmácsolja zenekarával a Maros-Küküllő vidék szívbemarkoló, elementáris dallamait. Az autentikus dallamok felidézik Magyarlapádot, az alig ezer lakosú, erdélyi települést.

És a fesztivál zárásaként, április 10-én este, a régen várt Kiss Tibit láthatjuk, a Dalok a bolhapiacról című moralitásjátékban. A Quimby zenésze az Aranyakkord-Győri Balett-Karzat Színház produkciójában táncosokkal, színészekkel lép színpadra.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!