Az Esztergomi Bazilika keresztjében 170 éves időkapszulát találtak

Bár a második világháború során egy bombarepesz súlyosan megrongálta a tartályt, de dupla réz fémborítása és szigetelése megvédte annak tartalmát.

Hazánk legnagyobb temploma az Esztergomi Bazilika, melynek alapkőletételére 1822. április 23-án, Szent Adalbert napján, az ünnepélyes felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor.

Kupoláját Hild József a korabeli Magyarországon újdonságnak számító módon, vasszerkezettel építette meg. Oszlopokkal fogta körbe és megemelte a kupoladobot, amivel fokozta az épület monumentális hatását. Kopácsy József 1847-ben bekövetkezett halálakor az épület már be volt boltozva, és fenn volt a kereszt a kupolán.

A bazilika több éve tartó felújítása során 2021 januárjában emelték ki a 170 éves múltat rejtő időkapszulát a kupola tetején álló keresztből.

Az időkapszula sokáig rejtett tartalmának bemutatását a Keresztény Múzeum restaurátor műhelyében április 15-én tartották.

A tájékoztatón kiderült, a világháborús ágyúzás, légitámadás idején, amikor az egész templomot érték lövések, repeszek, sérült meg a fémhenger. A találat helyén a fémburkolat kilyukadt, illetve benyomódott, így ez nehézséget okozott a kinyitásnál. A légmentesen lezárt fémtok egy üveghengert tartalmazott, ez utóbbit széttörte a behatoló repesz. A tartalmat bélelőanyag óvta meg a sérülésektől, így az épen maradt.

Török Csaba, a bazilika plébánosa a bemutatón ismertette a bazilika csúcskeresztjében 1855. augusztus 19-én elhelyezett időkapszula tartalmát.

A kapszulában a csúcskereszt 1845. augusztusi felhelyezéséről szóló pergamen emlékirat és a főegyházmegyei névtár díszkiadása volt.

Kontsek Ildikó, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az időkapszula tartalmát egy időszaki kiállításon szeretnék bemutatni a közönségnek, valamint látható lesz az a film, ahol az időkapszula látványos kiemelése és konkrét kinyitása tekinthető majd meg.

Az igazgató kiemelte, hogy a Vaszary Kolos Kórház speciális segítséget nyújtott a munkálat elején, amikor egy CT-vizsgálattal átvilágították az akkor még lezárt időkapszulát, így annak tartalma, belső állapota már a kinyitás előtt ismert volt a szakemberek előtt – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál.

Az Esztergomi Bazilika kupoláján álló keresztbe most újabb időkapszula kerülhet.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!