Március 15-i ünnepi programok Budapesten

Megkezdődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok. A Múzeumkertben családi ünnepi hétvégét tartanak, emellett országszerte lesznek különböző rendezvények az ünnepi hosszú hétvégén.

2022. MÁRCIUS 15.

9 óra: Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása katonai tiszteletadással a Kossuth Lajos téren

9.30-13 óra: ingyenes Szent Korona-látogatás az Országházban

15 óra: díszünnepség a Kossuth Lajos téren, ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök

MÚZEUMKERT

2022. március 12-15.: családi ünnepi hétvége a Múzeumkertben – kézműves és gasztrokulturális vásár gyermekkoncertekkel a Nemzeti Múzeum területén.

BUDAI VÁR

NEM ENGEDÜNK A 48-BÓL – A budai Vár az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban. Sétánkon bejárjuk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. Részletek ide kattintva.

Hauszmann paripái

Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást a Déli Palotákban.

Március 11-én nyílik a Főőrség első emeletén a Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlat, amely március 15-én szintén ingyenesen látogatható.

VÁRKERT BAZÁR

A Várkert Bazárban egész napos gyerekprogramok várják a családokat. Interaktív játszóház, kézműves foglalkozások és szakképzett animátorok segítségével játékos formában idézik fel a forradalom és szabadságharc eseményeit. A látogatók menetlevelet kapnak, amely segíti a programon való részvételt. Ha végigmennek az állomásokon, a végén apró ajándékot kaphatnak.

HADTÖRTÉNETI MÚZEUM

A Hadtörténeti Múzeum március 15-én 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

Programkínálat:

  • hagyományőrző bemutatók, csatabemutatók, díszlövések
  • ’48-as fegyverbemutató
  • fémöntés (fémkatona készítés) bemutató
  • kézműves vásár, ékszerkészítés
  • játékkatona festés, kézműves foglalkozás
  • táncház – a Honvéd Táncegyüttes műsora

MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét időutazásra várja az érdeklődőket, aminek során játékos feladatokon keresztül pillanthatnak be Klapka György életébe és az 1848/49-es év kalandos eseményeibe. A programot elsősorban családoknak ajánljuk.

A Bécsi kapu téri épületbe látogatók az érkezéskor egy sétálólapot vehetnek át, amelyen az épületben található hét állomáshoz kapcsolódó feladatokat végezhetnek el. A játék végén a feladatokat sikeresen teljesítő „kiskatonák” névre szóló menlevéllel térhetnek haza.

Az állomások a következők:

1.  V. Ferdinánd pecsétje
2.  Toborzás
3.  Ismerd fel a katonai csapattesteket!
4.  Forradalmi kreatív műhely
5.  Találd ki, hogy ki vagyok! Klapka György kamarakiállítás
6.  Fejtsd meg a kódolt levelet!
7.  Menlevél kiadása

További programok:

Egyéni épületbejárás

Pop-up kiállítás – válogatás a forradalom és szabadságharc eseményeit érintő A Hét dokumentuma c. sorozatból
A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás az ünnep alkalmából ingyenesen megtekinthető. A téma iránt érdeklődök a tárlatvezetések során megismerkedhetnek a magyar államiság legfontosabb irataival, többek között az Áprilisi Törvényekkel is. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.00, 12. 30, 14.00, 15.30, 17.00
A Bécsi kapu téri épület ingyenes programjaival 10 és 18 óra között várja látogatókat.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!