60 éves a Pécsi Állatkert, új fajok bemutatását és különleges programokat terveznek

Rendezvényekkel, programokkal és új állatfajok bemutatásával szeretné megünnepelni fennállásának hatvanadik évfordulóját a tavaly látogatószám és bevételek tekintetében is kiemelkedő évet záró, néhány éve megújított pécsi állatkert az idén.

Siptár Dávid, az intézmény igazgatója az MTI-nek felidézte: a hat évtizeddel ezelőtt, még társadalmi munkában megépített létesítményt 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból teljes egészében átépítették, korszerűsítették, azóta pedig folyamatosan egyre több látogatót fogadnak.

Mint mondta, idén a jubileum alkalmából a rendezvények, programok mellett olyan új – meglepetésnek szánt – fajok bemutatását tervezik, amelyek korábban még nem éltek az állatkertben, egyben részesei az Európai Fajmegmentő- és Tenyészprogramnak.

Víziló, fotó: Pécsi Állatkert

A park évről évre egyre több fajt tud bemutatni

A modernizálást követő újranyitáskor 238 faj 363 egyede élt az állatkertben, tavaly pedig már 308 faj 1429 egyedét lehetett megtekinteni a mecseki létesítményben. E folyamatot segíti szerinte, hogy az intézmény tavaly szeptember óta a világ egyik legrangosabb szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagja.

2019-ben számos újdonsággal találkozhattak a látogatók. Beruházások tekintetében megvalósult a papagájok élőhelyének fejlesztése, így elkészülhetett egy új, nagyméretű röpde a madarak számára, emellett egy 2500 literes akváriumot kapott a kétkarmú teknős és befejezték a borjúfóka medencéjének fejlesztését. Utóbbi szaporítási szempontból fontos, hiszen az állatkert életében kiemelten kezelik az új jövevények érkezésének előkészítését.

Sárga-kék arák, fotó: Pécsi Állatkert

A születések szempontjából a szalagos varánuszok számítanak a legérdekesebbnek, hiszen az utódok feltehetően szűznemzéssel fogantak, amit ennél a fajnál korábban még sohasem dokumentáltak – részletezte az igazgató.

Hozzátette: kilenc év kihagyás után újra örvös pekari malac születésének örülhettek, a nyár folyamán pedig a látogatók szeme láttára hozta világra hatodik borját az állatkert amerikaibölény-tehene. Mellettük a sárga-kék arák és a pávák is szaporodtak, de megszülettek a szavannacerkófok és a zászlós farkú kolobuszok családjának legfiatalabb tagjai is, ahogy alpaka-, láma- és prérikutya-kölyköknek is örülhettek a látogatók Pécsen.

Siptár Dávid kiemelte, hogy a 2019-es esztendő kiemelkedő év volt a pécsi intézmény történetében, hiszen újabb több ezer fővel tudták növelni fizető vendégeik számát és bevételeiket, folytatva ezzel az újranyitás óta eltelt évek tendenciáit.

Tavaly több mint 150 ezren váltottak jegyet intézményükben, 2018-hoz képest több mint tíz százalékkal nőtt a bevételük az új attrakcióknak és a hétről hétre rendezett kreatív és népszerű programoknak köszönhetően. Az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) félmilliárd forintos pályázatának keretében több mint 6000 iskolás vehetett részt a pécsi állatkertben ingyenes, természettudományos és élménypedagógiai foglalkozásokon, ami a hazai állatkertek tekintetében kiemelkedő eredmény.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!