Adventi séta a karácsonyi forgatagban, Miskolc belvárosában

A díszes fények mellett karácsonyi vásár, koncertek, mesés kalandokra csábító bábelőadások és az adventi villamos teszi tökéletessé a karácsonyvárás örömét.

A kohászati múltja miatt korábban Acélvárosnak nevezett Miskolc azon kevés európai települések közé tartozik, melyek történelme 70 000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a belvárosban előkerült régészeti leleteknek köszönhetően bizonyítható az őskori ember jelenléte.

Nevét a Miskóc nemzetségről kapta, elsőként Anonymus említi ezen a néven a Gesta Hungarorumban 1173 körül. 1365-ben Nagy Lajos király emelte mezővárosi rangra, a 15. század végén már 2000 lakosa volt, a török hódoltság idején azonban a fejlődés lelassult. Miskolcot egészen az 1687-es felszabadulásig adóztatta a török, bár a diósgyőri várat már 1674-ben sikerült visszafoglalni. A 18. és a 19. század folyamán több fontos épület is épült, köztük a városháza, az új megyeháza, a színház (az ország mai területén álló első kőszínház), a zsinagóga, továbbá számos iskola és templom.

1870. január 9-én átadták a Hatvan–Miskolc vasútvonalat, amivel a város összeköttetésbe került Pesttel. Ezek az évek azonban nemcsak fejlődést hoztak a városnak: több csapás is sújtotta Miskolcot, 1873-ban ismét kolerajárvány tört ki, 1878-ban pedig hatalmas árvíz követelt több száz emberéletet. Az árvíz rengeteg épületet is elpusztított, de helyükre szebb, nagyobb épületek épültek. 1897 júliusában indult el az első miskolci villamosjárat.

Miskolcon, a hagyományokhoz híven, ünnepi fénybe öltözik a miskolci városháza, csillogó fények díszítik a várost, alma-fahéj illat lengi be a teret.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!