A királynék kedvenc pihenőhelye, a Diósgyőri vár

A Diósgyőri várat a királynék várának is nevezik, ugyanis több mint száz éven keresztül uralkodók feleségei birtokolták.

Minden Luxemburgi Zsigmonddal kezdődött, aki többször is járt Diósgyőrben. 1424-ben feleségének, Cillei Borbálának adományozta a várat, ettől kezdve a mindenkori királynék tulajdona lett egészen 1540-ig, amikor I. Ferdinánd a Balassa családnak adományozta.

A vár falak történelmi pillanatoknak is tanúi voltak, például itt írták alá 1381-ben a torinói békét. Az erősség az idők során a magyar királynék kedvenc nyaralóhelyévé avanzsált, többek között

Luxemburgi Erzsébet, Podjebrád Katalin, Aragóniai Beatrix, Jagelló Anna és Habsburg Mária is sokat időztek Diósgyőrön.

A Diósgyőri várat egy 1775-ben kelt összeírás már romként említette. Utolsó lakója egy öreg cigány volt, aki a fűvel és bokrokkal benőtt várdomb északi lejtőjén levő boltozott kazamata előtt ütötte fel a sátrát, és itt is halt meg 1760-ban. A koronauradalomhoz tartozó várat kőbányának kezdték használni.

Az egész várra kiterjedő kutatás 1962 őszén kezdődött, és a felső, és a vastag földréteg alatt rejtőző külsővár feltárásával egyidejűleg végre megtörtént a romok konzerválása és helyreállítása is.

2013-14-ben alapos felújításra került sor, idén, több mint tízmilliárd forint állami támogatással pedig folytatódhat a várfejlesztés.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!