Az Év Kerékpárútja 2022 – keresik az ország kedvencét

Idén is bárki jelölheti kedvenc kerékpáros útvonalát, hogy az Év Kerékpárútja legyen.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti az Év Kerékpárútja pályázatot, amelyben a szervezők Magyarország legkedveltebb biciklis útvonalát keresik.

Már harmadszorra választhatjuk meg az év kedvenc nyomvonalát. A pályázat célja, hogy minél többen válasszák a kerékpározást mint mozgásformát, legyen az munkába járás vagy hétvégi kikapcsolódás. A kerékpáros turizmus egyre népszerűbb, hazánk egyre több csodás pontját lehet két keréken bejárni. Tavaly 250 km új kerékpárút épült, ami rekordnak számít. Ezek létrehozása és karbantartása rengeteg energiát igényel. A kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokat biztonságosan használják, a KRESZ szabályait betartva, a közlekedés minden résztvevőjére való figyelemmel.

A pályázatra március 11-25 között lehet ezen a linken összefüggő kerékpárút-szakaszokat jelölni, melyeken megszakítás nélkül végig lehet biciklizni. Ha az útvonal izgalmas látnivalók mellett, szép tájon keresztül vezet, az tovább emeli értékét a pályázat szempontjából. A beküldött kerékpárutak közül szakmai zsűri választja ki a 11 legjobbat, melyek közül a nagyközönség választhatja ki a nyertest az Aktív Magyarország Facebook oldalán futó szavazással április 22 és május 4 között.

A beküldők között kisorsolnak egy 50.000 forint értékű ajándékutalványt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felajánlásából, illetve egy Természet_Védelem_Itthon kötet, egy Tisza-tavi útikönyv és Aktívan Itthon kiadványcsomag az Aktív Magyarország felajánlásából.

A végeredményt az elmúlt két évhez hasonlóan május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján fogják kihirdetni a szervezők. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is. A nyertes úton ezt követően táblát avatnak a szervezők, illetve kisfilm is készül az érintett útszakaszról.

A pályázat részletei az aktivmagyarorszag.hu oldalon olvashatók.

 

2021-ben a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakasz lett az Év Kerékpárútja. A négy hídból álló komplexum az egyik leglátványosabb kerékpáros fejlesztés. A kerékpárút nem véletlenül lett az ország kedvence, tavaly több mint 150 ezren tekertek át a Tisza-tó fölött.

 

2020-ban a Tatabányát Tatával összekötő, az Által-ér mentén kanyargó kerékpárút kapta az elismerést. A kiváló minőségű burkolaton, az autóforgalomtól távol vezető kerékpárút csodás tájon kanyarog itt, hiszen az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!