Zárt térben kötelező lesz a maszk viselése szombattól

Kivételesen nem csütörtök délelőtt, hanem délután 15.00-kor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő november 18-án.

A múlt heti november 11-i tájékoztató legfontosabb bejelentése az üzemanyagárak 480 forinton történő rögzítése volt. Gulyás Gergely két héttel korábban ismertette a legfrissebb járványügyi szigorításokat: november elsejétől újra kötelező a tömegközlekedésen a maszkviselés, látogatási tilalmat vezettek be az egészségügyi intézményekben, és ezután tették lehetővé a munkáltatóknak, hogy előírják a munkavállalók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét. A járványhelyzet viszont tovább súlyosbodik, szerdán és csütörtökön is tízezer feletti esetszámot mutattak az adatok.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a matematikusok előrejelzése szerint november végén december elején tetőzhet a járvány. A szakemberek szerint, védettséget csak az oltás jelent. Azokban az országokban sikerült megfékezni a járvány negyedik hullámának terjedést ahol a második oltást a harmadik oltás követte. A kormány mindenkinek javasolja a megerősítő harmadik oltás felvételét, ezt a negyedik hónaptól lehet, hét hónap után mindenkinek javasolt.

A járvány utolsó hulláma lehet a negyedik ha ezt megteszik az emberek. Az oltatlanok saját életük mellett mások életét is veszélyeztetik.

A kormány az alábbi intézkedéseket hozta:

  • Zárt térben kötelező lesz mindenhol a maszkhasználat, péntek éjféltől. Üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára. Szolgáltatások terén ott, ahol egy helyiségben rendszeresen több mint öten tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. Irodában és sportolásnál nem lesz kötelező maszkot felvenni.
  • 500 főnél nagyobb rendezvényt csak védettségi igazolással lehet látogatni.
  • Az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!