Vár-alja tanösvény, amely Hollókő egykori fürdőjét is érinti

Hollókő említése során talán mindenkinek elsőként a világörökségi ófalu mesés világa, vagy a sziklacsúcson emelkedő vár jut az eszébe.

Pedig Hollókő ennél sokkal többet nyújt, hiszen a kertek alatt és a várhegy körül tanösvények mutatják be a hagyományos palóc gazdálkodás helyszíneit, a fás legelők, mosótavak, kenderáztatók és egy eredeti parasztfürdő világát.

Bizony, fürdő, hiszen a múlt században, a két világháború közti időkben Hollókőnek még saját strandja is volt. Ezt is érinti a Vár-alja tanösvény, amely a Vár-forrásból eredő patak völgyében vezet és a környék vízhez kötődő természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

De szóljunk először a fürdőről, amely a források szerint Bakay nevű körjegyző ötlete volt. 1937-re épült meg és Hollókő háború előtti idegenforgalmában jelentős szerepet játszott.

Az 1950-es években a falu vízellátása nem felelt meg a kor igényeinek, a vezetékes vízellátás egyetlen lehetőségeként pedig a Vár-forrást látták. 1958-ban a forrás helyén mélyítették le a K-1 jelű fúrást. A fúrással elért kedvező (120 l/perc) vízhozamon felbuzdulva, a falu vízmű építését határozza el és 1960 elejére ezt át is adják.

Műszakilag a víznyerést biztosító aknakút úgy lett kialakítva, hogy a fel nem használt vízmennyiség egy túlfolyón keresztül a fürdőmedencét töltse föl. A falu növekvő vízigénye és a forrás csökkenő vízhozama azonban vízellátási problémákat okoz, a strand feltöltésére nem marad elegendő víz.  1964-ben a medencét még rendbe hozták, de a vízellátás megoldatlansága miatt a következő években teljesen megszűnt a strand működése.

Mivel a forrás vizét gyűjtötték össze, amely ugyebár folyamatosan cserélődött is, valószínűleg rettentően hideg lehetett a medence vize, ennek ellenére a fürdő a kiállított korabeli fényképek tanúsága alapján nagy népszerűségnek örvendett a parasztság körében.

Jelenleg a helyreállított kiszolgáló épületek falán elhelyezett tájékoztató táblákról és a fennmaradt fényképekről képzelhetjük el az egykori hollókői strandfürdő idillikusnak tűnő, rég letűnt világát.

A kevesebb mint egy kilométer hosszú Vár-alja tanösvény a régi parasztfürdő mellett a vizes élőhelyek és ligeterdők élővilágát mutatja be és érinti a középkori falu és templom helyét valamint a Tájvédelmi Körzethez tartozó „hagyás fás” legelőt.

A kétéltűek számára mesterségesen létrehozott kis vizeket is találunk az ösvényen, ahol megismerkedhetünk a foltos szalamandrával, valamint a többi kétéltű szaporodásával.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!