Régi fényét nyeri vissza a tatai Esterházy-kastély

Tata hamarosan visszakapja egyik legfontosabb épített örökségét, így a város vonzerejét az Öreg-tó, a tatai vár mellett az Esterházy-kastély megújult épületegyüttese is tovább növeli.

A tatai Esterház-kastély jelentős része kerül felújításra a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében: megújul a kastélyegyüttes főépülete, valamint a kiskastély déli szárnya, részlegesen helyreállítják a belső udvart, a hátsó park vonatkozásában a faápolási munkákat elvégzik, a parkrész biztonságosan bejárhatóvá válik.

A kastélyban kialakításra kerülő kiállítás interaktív formában mutatja be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát. Az eredeti enteriőrökkel helyreállított, berendezett szobák megidézik a férfiak, nők és gyermekek életét a kastélyban. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa.

2019. október 5-én  bejárást tartottak a tatai Esterházy-kastély területén, ahol elhangzott, hogy a kastély főépületének értékes falfestései, parkettái, kőelemei mind eredeti szépségükben kerülnek a helyükre a felújított épületben.

A projektvezetők tájékoztatása szerint a

következő hónapok kiemelkedő feladata a kastély berendezéséhez szükséges műtárgyak és festmények restaurálása, ami az ütemterv szerint zajlik.

Ismertették továbbá a kastély felújítást követő legfontosabb funkcióit. Az előkészületeknek megfelelően sokrétű kiállítási tematika kap helyet a főépületben, a kastély udvara és több terme pedig előkelő rendezvényhelyszínként funkcionál majd. A kastély épülete a kiemelt jelentőségű diplomáciai eseményekhez is megfelelő színvonalú körülményeket fog biztosítani a fejlesztéseknek köszönhetően.

A helyreállított grófnői fürdőszoba az eredeti hollandi csempékkel. Fotó © Tata.hu

A kastély műemléki helyreállítási munkálatai során a főépület alatt egy rejtett pincét fedeztek fel, amelybe egy ajtótokból nyíló csapóajtó vezet le. A csapóajtó zárja mellé helyezve annak kulcsát is megtalálták. A kastély szervizfolyosóján egy kőmedencét tártak fel, amely korábban egy forrás vizének a felfogását szolgálta.

Restaurált falrészlet. Fotó © Tata.hu

További érdekesség, hogy a meglévő parketta bontása során egy parkettatábla hátoldalán ácsceruzás korabeli feliratot találtak, amely mementóként szolgál az egykori építőknek.

A földmunkák során előkerültek a régensi ház feltételezett maradványai, kelet-nyugat irányú alapfalai. A déli melléképület homlokzatán a pillérek kő lábazata került feltárásra, amelyből megállapítható volt a kastélyudvar barokk kori szintje.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!