Ötszáz négyzetméteres, kétszintes látogatóközpont épül a Mecsekben

A magyar-horvát határon átnyúló, két éven át zajló együttműködési program idén novemberben kezdődik.

Két éven belül természetismereti látogatóközpont létesül a Mecsekben egy magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával – közölte a Mecsekerdő Zrt. az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint az EAGLE névre keresztelt, idén novemberben kezdődő és két éven át zajló horvát-magyar turisztikai projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósulnak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és hazánk délnyugati részén.

A program keretében Pécsen az Árpádtetőn a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában működő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola helyén egy új természetismereti látogatóközpontot hoznak létre.

A Mecsek Discovery Center mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat, a komplexum tematikus kiállítása játékos és innovatív módon ötvözi majd a helytörténeti, természetismereti és természetvédelmi érdekességeket – olvasható a közleményben.

Szintén a projekt része a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a középhegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

Látványterv, fotó © Mecsekerdő Zrt.

 

Mint kiemelték, a természetismereti szolgáltatások a látogatócsoportok mellett családok, turisták számára is elérhetővé válnak, az évente több tízezer vendéget vonzó közeli kalandpark, a Mecsextrém pedig egész napos programkínálatot tesz lehetővé.

Kitértek a közleményben arra is, hogy a közös fejlesztések kiterjednek a horvát és a magyar végpontok összekötésére a virtuális térben: például

VR-szemüvegek segítségével a fizikai távolságtól függetlenül 3D-ben is megnézhetik majd a látogatók a határon túli látnivalókat.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 1,7 millió euró költségvetésű projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvényeket és egy többnyelvű mobilalkalmazást is magában foglal.

Ugyanitt, a Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengőn 2020. július 29-én adták át azt a hétemeletes kilátót, amely a 2010-ben balesetveszély miatt a turisták elől elzárt geodéziai torony köré épült.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!