Nem kell védettségi kártya szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 10:30-kor kezdte a Kormányinfót, ahol bejelentette a kormány szerdai ülésének döntéseit. Ezek szerint 5,5 millió beoltottnál jelentős könnyítések jönnek a járványügyi védelmi intézkedésekben.

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait tárgyalta meg a szerdai ülésén a kormány. Ők tettek javaslatokat a járványügyi korlátozások feloldására.

Amikor az 5,5 millió oltottat elérjük, megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás strandokra, szállodákba / hotelekbe és fürdőkbe, éttermekbe. Az egyetlen kivétel az egészségügyi terület.

A sportrendezvényeken, a koncerteken, a fesztiválokon és az éjszakai, zenés szórakozóhelyeken marad a védettségi igazolvány.

Jön az uniós zöldigazolvány

Júliustól érvénybe lép az európai uniós zöldkártya, amellyel szabadon utazhatunk az EU-n belül. A kártyákat személyesen a kormányablakoknál lehet átvenni, de ki is nyomtathatók lesznek. Hétfőtől tájékoztató kampány indul a zöldkártyával kapcsolatban. Azok kaphatják meg, akik átestek a betegségen, negatív PCR-tesztet produkáltak, vagy kaptak oltást.

Szerinte a legnépszerűbb nyári helyekre is szabadon lehet majd utazni, azt viszont elismerte, hogy ez nem igaz Olaszország esetében. Ez azért lehetséges, mert az országok többsége már a veszélyzónákat alkalmazza, és Magyarország mindenhol a zöld, biztonságos zónában van a járványügyi folyamatok tekintetében.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án

Tűzijátékot tervezünk. A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, méghozzá magas védelmet – fejtette ki.

A tűzijátékot és az augusztus 20-i állami ünnepségeket biztonsággal meg lehet rendezni, de biztonságban azok vannak, akik beoltatták magukat – magyarázta Gulyás Gergely.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!