Mintegy 900 millió forintból újítják meg a szécsényi Benczúr-kúriát

A fejlesztés célja a kúria rehabilitációja, egy a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.

Szécsény közelében, a Nógrádi dombok közt található Dolány, ahol Benczúr Gyula élete utolsó éveiben élt és alkotott.  A régi kastély egy dombtetőn állt, sűrű erdővel körülvéve, az alig százötven házból álló falu felett. Benczúr beleszeretett a fehérre meszelt kúriába, melyt Mikszáth tanácsára vett meg.

A magyar akadémikus történeti festészet ismert képviselője életének utolsó éveit a kúriában töltötte, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze, illetve egy műtermet is építtetett.

Munkássága előtt tisztelegve Benczúrfalvára nevezték át a települést, amely ma Szécsény városhoz tartozik.

A művész 1920-as halálát követően szálláshelyként működtetett kastély súlyos károkat szenvedett a világháború során. Miután 1950-ben felújították, évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota.

A most induló, turisztikai célú fejlesztésben az építési, épületgépészeti munkákat, a kastély melletti támfal, valamint a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását, a kastély körüli járda-, és útcsatlakozás építését, valamint a kastélykert környezetrendezését végzik el.

A projekt befejezése után az épület történelmét, korábbi funkcióját bemutató kiállításoknak ad majd otthon a kúria. Az épületben a tervek szerint kulturális és művészeti programokat és alkotótáborokat is tartanak majd. Ezzel együtt a restauráció és fejlesztés hangsúlyozott célja Benczúr Gyula alkotásainak a modern technika által való bemutatása.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!