Mesébe illő virágzó fasor a Zalai-dombság lejtőin

A csodák sokszor közelebb vannak, mint gondolnánk. A hétköznapok rohanásaiban sokszor észre sem vesszük a természet közeli csodáit.

Az anyós ülésen vagy a buszon, vonaton utazva az okos telefont nyomkodjuk és talán épp a japán cseresznyevirágzás fotóin ámulunk, miközben elsuhanunk a karnyújtásnyira lévő szépségek mellett.

Pacsa Zala megye 10. városa, mely 1768 lelket számláló település.

A város a megye szívében fekszik. A dimbes-dombos táj, zöld legelő, a sűrű érintetlen erdők, és az idilli környezetben elterülő pacsai tó kiváló kikapcsolódási, kirándulási lehetőségekkel kecsegtetnek az ide látogatók számára.

A település központjában a Gagarin utcában egészen elképesztő látvány a virágzó fasor, az alábbi fotókat 2021. április 2-án készítettük:

 

A település története

Történetét tekintve honfoglalás kori település, nevét a Pál becéző alakjáról kaphatta. Az oklevelekben 1226-ban találkozunk először a nevével. A Chany, Inkey, Rayki, Ormandy, Koroknai, Darabos, Gresei Pethő, Festetics és Esterházy családok birtokolták. Temploma a 13. századtól működött, és a 14. században további két kápolna épült mellé. Ez jól mutatja Pacsa tekintélyes méreteit, ám mivel a környéken Zalaszabar volt a központi település, mezőváros nem fejlődhetett belőle. Lakói szőlőtermesztésből, kézművesiparból és földművelésből éltek. Az 1740-es évekre alakult ki Pacsa vezető szerepe a térségben. Nagy irányú gyarapodása a Kiegyezés utáni közigazgatási rendszer kiépültének volt köszönhető, illetve a vasút kiépültének. Ekkor a település járásszékhely lett, lakossága nagyban gyarapodott.

A századfordulón megindult az iparosodása is. Az 1920-as évekre már gőzmalom, tégla-, sajt-vajgyár és fűrésztelep működött Pacsán, de az Esterházy és Festetics majorságok is nagyban hozzájárultak a gazdaság élénkítéséhez. 1928-ban Pacsa és Pacsatüttős községek Pacsa néven egyesültek. A gazdasági világválság idején többször zavargások törtek ki a földesurak és az iparosok ellen. Az 1945-ös földosztás átmenetileg orvosolta a helyi problémákat. Bár központi jelentősége megmaradt, a megyén belüli jelentősége nagyban csökkent. Csak az 1990-es években történt infrastrukturális beruházások fékezték valamelyest az elvándorlást. Az új évezredben azonban már pozitív változás mutatkozott a településen, Pacsa 2009-ben városi rangot kapott.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!