Megújul a műemlék jellegű ménfőcsanaki Bezerédj-kastély

A Bezerédj-kastélyt feltehetően 1770-1774 között építtette Esterházy Ferenc copf stílusban, mai formáját a 19. század elején nyerte el a klasszicista feljáró megépítésével.

Nevét utolsó birtokosáról, a Bezerédj-családról kapta. I. Bezerédj Ignác, az Esterházy család jószágkormányzója, 1812-ben kapta ingyen használatra a ménfői pusztát, melyet utóda, Bezerédj István 1888-ban vásárolt meg.

A kastélyt, melyet építészetileg helyesebb kúriának nevezni, minden háború alatt kifosztották. Sorsa 1945 után viszontagságos volt. Legtovább a Rába gyár használta munkásszállásnak. 1955-ben, amikor az utolsó tulajdonos Bezerédj unoka, Denk Gusztávné kitelepült Ausztriába, lemondott az állam javára a kastélyról. 1988-tól a falai között működik a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ, s itt található a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba és a Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely is.

A felújítás során többek között az épület homlokzatán végeznek majd munkálatokat, javítják a földszint feletti födém hőszigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét és a fűtés korszerűsítését is elvégzik.

A beruházáshoz már keresik a kivitelezőt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!