Mecsek Discovery Center: természetismereti látogatóközpontot adtak át a Mecsekben

Pécstől valamint Komlótól is elérhető közelségben, az Árpádtetőn készült el a Mecsekerdő Zrt. legújabb beruházása, a Mecsek Discovery Center.

Az intézményt, amely a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató kiállításnak és erdei iskolának ad otthont, március 22-én adták át.

A közel nulla energiaigényű épület földszintjén egy 140 négyzetméteres kiállítótér létesült, ahol – egyebek mellett – forrást bemutató dioráma, magasles és borzvár, távcsövek, beépített kulcsos turistaház – várja a látogatókat, míg a felső szinten korszerű oktatási tereket alakítottak ki.

A digitális tartalmakkal is gazdagon fűszerezett kiállítást a Mecsek Discovery Center mobilapplikáció teszi teljessé, amelyben helyet kaptak a közeli Mecsextrém parkot övező Mókus tanösvény állomásaihoz tartozó feladatok is. A beruházás 1,7 millió eurós támogatású, a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program támogatásával valósult meg.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója a keddi eseményen azt mondta: vállalatuk erdei iskolai programjain évi 7-14 ezer diák vesz részt, a beruházással pedig – fűzte hozzá – mostantól még több lehetőség nyílik azok számára, akik autentikus módon szeretnének megismerkedni az erdők világával.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője felhívta a figyelmet: a beruházás jó példa arra, hogy egy erdőgazdálkodó miként tudja megszólítani a társadalmat, a szabadidejüket aktívan eltölteni szándékozókat.
Aláhúzta: mivel a tendenciák szerint egyre többen élnek városokban a következő évtizedekben és egyre nagyobb lesz az emberek igénye a zöld kikapcsolódásra, nagy hangsúlyt kell fektetni az erdőkkel, élővilággal kapcsolatos ismeretek átadására.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet: a Mecsekben számos ökoturisztikai fejlesztés valósult meg, s a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul gazdagabbá vált mára a térség ilyen szempontból. A beruházások, mondta, azt is szolgálják, hogy a gyerekek a természet ismerete és szeretet mellett nőhessenek fel.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke méltatta a kabinet erdők megóvását, gyarapítását szolgáló intézkedéseit. A létrejött látogatóközpontban sok iskolás fiatal szerez majd olyan élményeket és benyomásokat, amelyek folyományaként családjukkal térnek vissza az erdőkbe.

Nyitva tartás:

  • 2023. március 25-től június 15-ig – igazodva az iskolai tanév rendjéhez – hétvégi nyitva tartás mellett tekinthető meg:
    Szombat: 10:00 – 16:00
    Vasárnap: 10:00 – 16:00
  • Június 16. – Augusztus 31. között hosszabb, nyári nyitva tartással várjuk az érdeklődőket:
    Szerda 10:00 – 18:00
    Csütörtök 10:00 – 18:00
    Péntek 10:00 – 18:00
    Szombat 10:00 – 18:00
    Vasárnap 10:00 – 18:00
  • Szeptember 1. – December 15. között ismételten hétvégi nyitva tartás mellett látogatható a kiállítótér:
    Szombat 10:00 – 16:00
    Vasárnap 10:00 – 16:00

Ár:

  • Teljes árú – felnőtt  1900 Ft
  • Diák (6 -18 éves korig) és nyugdíjas 1300 Ft
  • Gyerek (3-6 éves korig) 500 Ft
  • Regisztrációs jegy (0-3 éves korig) díjmentes
  • Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermektől) 1300 Ft/fő

Megközelítése:

A Mecsek Discovery Center Pécstől 2 km-re a 66-os számú főút mellett, Árpádtetőn található. A gépkocsival és busszal érkezők számára is alkalmas parkolóval várják a kikapcsolódni vágyókat.

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Pécs távolsági autóbusz pályaudvarról a Mánfa-Komlóra induló járatokkal az Árpádtetői megállóig.
Helyi járattal a 4 jelzésű, Uránváros – Árpádtető útvonalon közlekedő buszokkal.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!