Lázbérci víztározó, az Upponyi-hegység kék szeme

A tároló építése 1967-től 1969-ig tartott.

Az Upponyi-hegység a Bükk-vidék kistája, nem tartozik a Bükk-hegységhez. Átlagos magassága 400-450 méter. Egyetlen lepusztult rögből áll, ami a Jégkorszakban vált el a Bükk-hegységtől. Gazdag földtörténeti múlttal, látványos földrajzi elemekkel, változatos flórával és faunával az Upponyi-hegység hazánk egyik kimagasló természetvédelmi értékét képviseli.

A Dédestapolcsány és Uppony között elterülő Lázbérci víztározó népszerű kirándulóhely, hiszen természeti szépsége egyedülálló. Ám méreteit tekintve is lenyűgöző: 6 millió köbméter vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter.

A 77 hektár felületű tározót azért létesítettek, hogy biztosítva legyen a Sajó-völgyi iparvárosok vízellátása és a környékbeli települések ivóvize.

fotó: Fehér Jánosné | Csodálatos Magyarország

A tó a Lázbérci  Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagysága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.

A tó, a patakok és a környező erdő kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak.

A kirándulók kisgyerekkel, akár babakocsival is nyugalomban sétálhatnak a tó mentén, ahol pihenőhelyeket is találnak.

fotó: Fehér Jánosné | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!