Mályinka Begyeleg-kilátója, ahonnan akár a Magas-Tátra is látható

Keleti és nyugati irányba tekintve a Bükkalja lejtői, észak felé Mályinka és a környező települések, távolabb az Upponyi-hegység kerül látótérbe, dél felé a Bükk vonulatait, a kilátó mögött pedig az 513 méter magas Bagoly-hegyet csodálhatjuk meg.

Sőt, ha igazán tiszta az idő, a Magas-Tátra csipkés csúcsait is kivehetjük a távolban.

Mályinka történelme egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, bár a falu határában talált leletek tanúsága szerint már a kőkorszakban is éltek itt emberek, és Mályinkán találták meg az újkori bükki kultúra egyetlen sírleletét. A népvándorlás idején hun, avar és szláv népek telepedtek le, majd Bors vezér magyarjai és a kabarok szállták meg a vidéket.

A községet Mályinka néven 1254-ben említik először írásos emlékek.

fotó: Ági Nagy | Csodálatos Magyarország

A település nevének jelentése nem határozható meg pontosan. Egyes források a szláv „malim”, azaz „eper” szóból származtatják, mások a „mál”, azaz „hegyoldal”, illetve annak kicsinyítő képzővel ellátott alakjából eredeztetik.

A Begyeleg-kilátót, amely Mályinkától délnyugati irányban található, 2014. augusztus 16-án adták át.

A 8 és fél méter magas építmény közepén Z alakban vezetnek a lépcsők két kisebb pihenőhöz, fentebb pedig a széles és körbejárható kilátóteraszra.

fotó: Ági Nagy | Csodálatos Magyarország

A kilátó mellett vezet a Bükk-fennsíkon keresztül-kasul kanyargó, sárga piktogrammal jelzett kerékpárút, valamint az Országos Kéktúra Szarvaskő és Putnok közötti, 23. szakasza. Érdemes továbbsétálni a K jelzésen a faluval ellentétes, déli irányba. Két és fél kilométernyi, szintben hullámzó sétával a Barócz-patak völgyébe érünk, ahonnan a Vár-forráshoz mindössze néhány méternyi kitérőt kell tennünk a K● jelzésen. Innen kapaszkodhatunk fel a dédesi várhoz, ami a jobbra kiágazó KL jelzésen érhető el a forrástól másfél kilométernyire.

Szintén a K jelzésen az ellentétes, északi irányba indulva a mesés fekvésű Mályinka látnivalóiból válogathatunk.

fotó: Ági Nagy | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!