Jósvafői tengerszem, az Aggteleki Nemzeti Park egyik drágaköve

A mesterséges tavacskára a drágakő szó azért is igaz, hiszen színe olyan, mint egy tündöklő smaragdnak.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik az 1999 óta műemlékvédelem alatt áll, kevéssel több mint 200 lakosú Jósvafő.

Határában terül el mesterséges tava, melyet a helyiek után ma már mindenki Tengerszemnek nevez. Bár e név kicsit megtévesztő, hiszen tengerszemnek a magashegységekben, jég által vájt mederben felgyűlő állóvizeket szokás hívni, de smaragdzöld, tiszta vize miatt érthető, hogy e kifejezéssel illetik az állóvizet.

A tavat 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából. Nem minden előzmény nélkül, ugyanis a mai tó helyén a Klein család már 1840-ben malmot, illetve villanytelepet létesített, s e telep később, 1917-től a falut is ellátta villamos árammal.

A Jósva-forrást hazánk legnagyobb vízhozamú hideg vizű forrásának tartják: két ágból, másodpercenként 7-8000 liter vízzel táplálja a Jósva-patakot. Nyáron egészen kellemes a  10°C hőmérséklete.

A víz kőmederbe terelt, sebes folyású patakágakban folyik, amelyek felett fahidacskák teszik még mesebelivé ezt a környezetet.

Fákkal övezett, kanyargós erdei ösvényen érhetünk el a forráshoz és a tőle néhány percnyi sétával megközelíthető tóhoz, melynek bokrokkal szegélyezett partjáról mesebeli látványt nyújt a zölden csillogó víztükör, a völgyben álló, apró malom, valamint a tó oldalánál keresztülbukó, halkan csobogó vízesés.

A jósvafői Tengerszem hazánk egyik legcsodálatosabb mesterséges tava, melyet egy könnyű, kellemes sétával körbejárhatjuk, sőt, ha szerencsénk van akár szalamandrákat is megfigyelhetünk.

Megközelítés:

A Jósvafői szálló bejáratától a S jelzésen kell visszafelé indulnunk az úton, és a fák közé kanyarodó turistautat követve érjük el a tavat (500 m). Ha a falu buszmegállójából indulunk, akkor át kell kelni a patakon a Petőfi Sándor utcán, majd a kisbolt mellett menjünk tovább egyenesen az újabb hídon át. Annak végénél forduljunk jobbra a Dózsa György utcán, aztán arról az első lehetőségnél, a templom alatt térjünk balra a P jelzésre! Ez elvezet a Tengerszemhez (700 m).
A Jósvafői a barlanghoz tartozó parkolótól a P és S jelzésű, együtt futó turistautak vezetnek el a tóhoz (400 m). Autóval legközelebb a Baradla-barlang bejáratánál tudunk parkolni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!