Helyére került a világ legnagyobb sorozatban gyártott csillagászati kupolája a Bükkben

A Bükki Csillagda Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja lesz, ahol a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével tudhatunk meg érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja négy olyan attrakcióra épít, ahol minden korosztály számára felkínálják az élményekben bővelkedő játszva tanulás lehetőségét.

A kiállítás központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is bemutatják majd. A hő érzékelése, a látható és láthatatlan sugárzások mind-mind terítékre kerülnek, sőt holografikus kijelzők, hologúlák és a kiterjesztett valóság (AR) segítségével kalauzolják el látogatóikat ebbe a lenyűgöző világba.

A Bükki Csillagdában helyet kap egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény, mely bizonyos meteorit-típusok vonatkozásában Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait is jelenti majd. A látogatók megérinthetik ezeket az űrből érkezett köveket, valamint megfigyelhetik szerkezetüket is egy speciális mikroszkóp segítségével. Külön érdekességként holdi és marsi eredetű meteoritokat is láthatnak látogatóközpontban.

A Bükki Csillagda központi eleme a planetárium, amely 50 fő befogadására alkalmas és 4K-s projektorokkal ellátott. Itt különböző, a létesítmény arculatához szorosan kapcsolódó ismeretterjesztő filmeket tekinthetnek meg. A csillagos égbolt látványa bármikor, bármilyen időjárási körülmények mellett elérhető lesz, s ehhez élőszavas csillagászati bemutatók igényelhetőek.

A mai napon a helyére emelt 6,7 méter átmérőjű helyiség több különleges távcsövet is rejt majd.

Egy, a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas teleszkópot, valamint hazánk legnagyobb bemutató távcsövét is, melynek átmérője 61 centiméter.

A tervezetten 2022 januárjában nyíló csillagászati látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb ilyen létesítménye lesz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!