Benczúr-kúria: turisztikai attrakciókkal bővül a neves művész kastélya

A festőművész, aki első pillantásra beleszeretett a fehérre meszelt kúriába – végül Mikszáth tanácsára –, 1910-ben vette meg a kastélyt.

A magyar akadémikus történeti festészet ismert képviselője életének utolsó éveit a kúriában töltötte, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze, illetve egy műtermet is építtetett. A művész 1920-as halálát követően szálláshelyként működtetett kastély súlyos károkat szenvedett a világháború során. Miután 1950-ben felújították, évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Szécsény városrészét a festő előtt tisztelegve nevezték el Benczúrfalvának.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A Nemzeti Kastélyprogram részeként nagyarányú fejlesztés kezdődött a Benczúrfalván található Benczúr-kúriában: a beruházás révén az épület teljes tetőszerkezete és homlokzata megújul. Az épület földszintjének részbeni helyreállításával új kiállító- és hozzájuk tartozó kiszolgálóterek jönnek létre: fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk és raktárak. Megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, a kertben úthálózat és parkoló kerül kialakításra.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A fejlesztés után az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások jönnek létre, együtt dolgozva a művész hagyatékát kezelő leszármazottakkal. Kiemelt cél Benczúr Gyula képzőművészeti alkotásainak a modern technika által történő bemutatása, emellett megelevenedik a kúria egykori világa is. Az előkerült emlékek átszőtték a tervezési folyamatot egészen a legapróbb részletekig; megjelennek a kerti virágok fajtáitól a tervezett bútorokat díszítő bemart mintákig.

A fejlesztés célja a kúria rehabilitációja, egy a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!