Barlangok Hónapja: 40 barlangtúra 2023 márciusában

Hazánk öt, barlangokkal bíró nemzeti parkja rendhagyó programokkal, sőt, egyedi kedvezményekkel várja az érdeklődőket a Barlangok Hónapja kampány keretében.

A Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Mind a kiépített, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak.

Az Országos Barlangnyilvántartásban mintegy 4200 darab barlang található, amelyek összes hossza közel 300 kilométer.

Egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, ha egy barlangot választunk kirándulási programnak. Túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz is alkalmas, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.

A 2023-as Barlangok Hónapja túrák nemzeti parkokként:

Aggteleki Nemzeti Park

fotó: Mészáros Ágnes | Csodálatos Magyarország

  • Március 4., 11., 18., 25.: Baradlamanó túra

Hallottál már arról, hogy létezik egy elvarázsolt, föld alatti Meseország? Ha kíváncsi vagy arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, akkor tarts velünk e mesés barlangtúrán, ahol a Baradlamanó bemutatja Neked birodalmát. Kifürkészheted a mélység titkait, zenét hallgatva csodálhatod meg a szebbnél szebb cseppköveket.

Időpont: 10.30
Jelentkezés: Információs Iroda – Aggtelek, +36 48 503 000, informacio@anpi.hu
Részvételi díj: 2700 Ft/fő helyett 2200 Ft/fő teljes árú, 2000 Ft/fő kedvezményes, 800 Ft/fő óvodás (3-6 éves korig). 3 év alatt a részvétel díjmentes.

A kampány részeként egész hónapban 20% kedvezmény a felnőtt jegyárból.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

fotó: BfNPI

  • Március 3., 10.: Geotúra a Koloska-völgyben a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával

A Barlangok hónapja alkalmából Balatonfüred környékének leglátványosabb “félholdjára” invitálják a szabadtéri programok és a különleges barlangok kedvelőit. Ez alkalommal kicsit másképp járják végig a Koloska-völgyet, Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot. A további természeti és kultúrtörténeti értékeket is felsorakoztató ösvényen sok érdekes információval mutatják be a felszínen és a felszín alatt ezt a rendkívül változatos területet. A Lóczy-barlang Látogatóközpontban kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket, majd a barlangban is megcsodálhatják a föld alatti világ rejtett titkait.

Időpont: túra – 10.00, barlanglátogatás – 14.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: túra: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek + kedvezményes barlangi belépő (gyermek 700 Ft/fő; felnőtt 1200 Ft/fő).

  • Március 4.: Barlangolós geotúra az Alsó-Cuha-szurdok sziklavilágában

Vinyéről indulva a Kőpince-barlangot és a hasonló nevet viselő források után lépünk be a Cuha alsó folyásának tündérszép világába. Kezdetben szelíden szélesre tárja kapuját a völgy, aztán hirtelen összezárnak mellettünk és felettünk a hófehér sziklaóriások, mélyebb lesz a mélység, magasabb a magasság, gigantikus mederbe zuhant kőtömbök riasztják az áthaladót, aki egy szempillantás alatt eltörpül ebben a vadregényes világban. A meredek oldalakban feketén ásító barlangok némelyikéhez bizony kapaszkodni kell, de megéri a fáradságot. Figyelem: a szurdok alsó szakasza lassan, nehezen járható, megfelelő lábbeli szükséges, a geotúra rendszeres természetjárók számára ajánlott.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

  • Március 6-8.: Denevéres foglalkozás csoportoknak a Lóczy-barlangban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyik legszebb felszín alatti birodalmában, a Lóczy-barlangban foglalkozás keretében mutatják be a barlangok élővilágát, különös tekintettel a denevérekre.

Időpont: 9.00-15.00 között óránként
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: belépőjegy váltása mellett a program ingyenes.

  • Március 11.: Szentgáli tűzköves geotúra az ősember nyomában

A geotúra első állomásán a Tűzköves-hegy impozáns bányaudvaraiba kukkanthatnak be az érdeklődők. A Tűzköves-hegyi barlang bejáratánál sok érdekességet hallhatnak a fokozottan védett barlangokról, és a denevérekről. Ezt követően egy jura időszaki kőzeteket rejtő régi kőbánya cél, majd a geotúra fő attrakciója következik: a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út elvezeti az érdeklődőket a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödrei közé, ahol még a vakondtúrások is tűzkődarabokból állnak.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

  • Március 13., 22.: Kerékpártúra hétköznap a Koloska-völgybe a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával

A nemzeti park munkatársa által vezetett körtúra kiindulópontjáról, a Koloska-csárda parkolójából részben aszfaltos, majd jó minőségű murvás úton tekerve a völgy kialakulásáról, élővilágáról tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők, akik egy vadasparkot is megnéznek. Innen erdészeti úton látványos sziklaformák, gyönyörű tisztások következnek majd a festői Kéki-völgyön keresztül jutnak el a Lóczy-barlanghoz, ahol kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket, majd a barlangban is megcsodálhatják a föld alatti világ rejtett titkait. Visszatérve Balatonfüredre útba ejtik az egyik patinás pincészetet, majd felidézik az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékeznek híres szülötteiről a temető sírköveinek, országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével. Gyermekek 12 év felett vehetnek részt a programon.

Időpont: kerékpártúra – 10.00, barlanglátogatás – 12.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

  • Március 15.: Barlangleső geotúra az Ördögárokban

A geotúra különlegessége, hogy nyomvonalának jó része időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. Csesznek felől a a Kő-árok és az Ördög-árok hihetetlenül vadregényes, mély és keskeny kanyonszerű útvonalán halad végig. A barlangos felhozatal is pazar: a két völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreget tár fel, melyek közül a leglátványosabba, a túra csúcspontját képező Sürü-hegyi Ördög-likba az Ördög-gát leküzdése előtt az érdeklődők is bebújhatnak.

Időpont: 9.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

  • Március 16.: Lóczy-barlang kedvezményes látogatása – extrákkal

A Barlangok hónapja alkalmából március 16-án  kedvezményes belépővel látogatható a Lóczy-barlang. A barlangi séta után egy barlangi kvíz kitöltésével tesztelhetik tudásukat a vendégek. Nagyítóval lehet szemügyre venni a barlangban is előforduló ásványokat, a gyermekek kavicsfestéssel, malom játékkal, a kreatív asztalnál denevér készítéssel, tésztafűzéssel szórakozhatnak.

Időpont: 10.00 órától
Jelentkezés: +36 30 0194 544
Részvételi díj: 1200 Ft/felnőtt, 700 Ft/gyermek.

  • Március 18.: Barlangolós barangolás Bakonybél környékén

A mindössze 7 km hosszú, kultúrtörténeti értékeket, változatos élőhelyeket, különleges sziklaalakzatokat, barlangokat, pazar kilátó pontokat felvonultató Boroszlán tanösvény a sok látványos helyszín mellett gazdag téma kínálattal kényezteti a túra résztvevőit. Ráadás program: A túra után lehetőség nyílik egy kis medvehagyma szedésre a túravezető által kijelölt nem védett területen.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

fotó: BfNPI

  • Március 25.: Kedvezményes látogatás a Csodabogyós-barlangban

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik kihasználják a szombati (március 25.) kedvezményt és ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet. Hogy mi is ez az élmény? Kihívás, vad szépség, meglepő tények, őszinte találkozás önmagunkkal, túratársainkkal és a természettel… Mindez profi barlangi túravezetők vendégeként!

Időpont: 8.00-16.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.00
Jelentkezés: +36 30 306 6050, John Szilárd, tura@csodabogyos.hu
Részvételi díj: 9000 Ft/felnőtt, 6000 Ft/gyermek.

  • Március 25.: Családbarát geotúra barlangi bújócskával Fenyőfőn

Ezen a rendkívüli geotúrán lehet a Fenyőfői ősfenyves finom, langyos homokján mezítláb járni, lehet a Hódos-éri-barlang ementáli sajtra emlékeztető járataiban zseblámpával bújócskázni és lehet gyönyörű mondát hallgatni Szent László pénzéről. Lehet fentről gyönyörködni a Kisalföld felé nyíló panorámában, lehet lentről felnézni bronzkori népek elhagyott sáncaira, és hogy még mindent lehet, az csak ezen az érzékeket kényeztető, rendkívüli helyszíneket és helyzeteket felsorakoztató, nem hétköznapi információkkal megtűzdelt kalandtúrán derül ki. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt garantált élmény. Cipőt levenni, barlangba bebújni nem kötelező, de lehet, és jó.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu (a túra előtti nap 16:00 óráig).
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyermek.

A kampány részeként Lóczy-barlang több alkalommal kedvezményes belépő, extra programelemekkel.

Bükki Nemzeti Park

fotó: Bükki Nemzeti Park

  • Március 4., 18.: Denevérlesen a Szent István-barlangban

Rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelnek a barlang élővilágára, az itt telelő “bőregerekre” és azok védelmére. A látogatók megtudhatják, vajon miért keresik fel a barlangokat a denevérek, miként vészelik át a tél viszontagságait, mivel táplálkoznak, hogyan segítik a barlangkutatók munkáját és jó eséllyel még függeszkedő példányokat is láthatnak.

Időpont: 9.00
Jelentkezés: online jegyvásárlással
Részvételi díj: teljes árú 2500 Ft/fő; kedvezményes: 1800 Ft/fő; óvodás jegy: 500 Ft/fő

  • Március 4.: Esztáz-kői barlangtúra

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A barlang hőmérséklete 9-10 fok körül alakul, vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt találhatóak. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára, a rövid túra résztvevőinek ezeken kívül csak túraruházatra van szüksége. A túrákon mindenki a saját felelősségére vehet részt.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: online jegyvásárlással
Részvételi díj: 1000 Ft/fő

  • Március 11., 15.: Speciális hosszú túra a Szent István-barlangban

A program keretein belül a Szent István-barlang olyan részeit mutatják meg a látogatóknak, amelyek bejárására a rendszerint induló túrák alkalmával nincs lehetőség. Ezek a ritkán látható területek a Fekete-terem és Tordai-hasadék.

Időpont: 9.00
Jelentkezés: online jegyvásárlással
Részvételi díj: teljes árú 2500 Ft/fő; kedvezményes: 1800 Ft/fő; óvodás jegy: 500 Ft/fő

  • Március 11.: Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban

A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Bükk Kis-fennsíkján, a Csókás-réti leágazás közelében található. Kitöltéséből a bronzkori kultúra gazdag leletanyaga, valamint számos barlangi medvekoponya került elő. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkoznak a látogatók.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 30 491 6531, regosj@freemail.hu
Részvételi díj: 2400 Ft/fő

  • Március 18.: Extrém overálos barlangtúra a Létrási-vizesbarlangban

A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, sportos felnőtteknek ajánlják. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít.
A Létrási-vizesbarlangnak két bejárata is van, és a Létrás-tető egyik időszakos vízfolyását nyeli el, tipikus fennsíki aktív víznyelő. Hossza 3737 m, mélysége közel 60 m. Van benne egy közel 30 nm kiterjedésű tó is, azonban egy szifon akadályozza meg, hogy a tó vize tovább jusson. A barlang cseppkövekben gazdag, triász kori mészkőben alakult ki.

Időpont: 9.00
Jelentkezés: +36 20 915 7384, batorikaroly@gmail.com
Részvételi díj: 5000 Ft/fő

  • Március 25.: A Suba-lyuk és a Hór-völgy

Túra Cserépfalu környékén, a Bükkalja geológiai értékei mentén, természetvédelmi szakvezetéssel.
Útvonal: Hór-völgyi Látogatópark – Suba-lyuk „ősemberbarlang” – felhagyott kőfejtő – Perpác-rét – Túr-bucka – Mész-patak szurdoka – Hidegkúti fás legelő – Mész-tető – Ördögtorony kaptárkő – Hór-völgyi Látogatópark

Időpont: 10.00
Jelentkezés: online jegyvásárlással
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft/fő; gyermek 500 Ft/fő

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

fotó: Abaligeti-barlang

  • Március 4., 25.: Barlangi földrajzóra az Abaligeti-barlangban

Az izgalmas program résztvevői megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával.

Időpont: március 4. – 10.00, március 25. – 16.00
Jelentkezés: 72/498-766
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.

  • Március 10.: Fotós túra az Abaligeti-barlangban

A program során fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang
képződményeinek fényképezésére.

Időpont: 15.00
Jelentkezés:  attila.komlos@ddnp.hu, eva.horvath@ddnp.hu.
Részvételi díj: a barlangi belépő ára.

  • Március 11.: A denevérek világa

A program résztvevői érdekes tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a denevérek különleges világával.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 70 374 0295
Részvételi díj: ingyenes program.

  • Március 18.: Barangolás a Denevér tanösvényen

A programon az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tesznek az érdeklődők egy felszíni túrát, ahol megismerkedhetnek a mészkőterületekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel.

Időpont: 10.00
Jelentkezés: +36 70 374 0295
Részvételi díj: ingyenes program.

A kampány részeként március folyamán a Denevérmúzeum ingyenesen látogatható.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

  • Március 3., 10., 17., 24., 31.: Felfedező-túra a Szemlő-hegyi-barlangban

A túra keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba, honnan közelítették meg, a látogatók számára ma már könnyedén járható, gyönyörű képződményeiről méltán népszerű Szemlő-hegyi-barlangot. Az Felfedező túra keretében a csoport a túra végeztével nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre, gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat. A program keretében lehetőséget biztosítanak egy 3D film megtekintésére, a látogatók számára nem járható Budai barlangok csodálatos világáról.

Időpont: 11.30
Jelentkezés: palvolgy@dinpi.hu vagy +36 1 325 9505
Részvételi díj: Teljes árú: 5000 Ft/fő, kedvezményes: 4000 Ft/fő

  • Március 5., 12., 19. 26.: Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal

Geológus kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain: magas, keskeny, hasadékszerű járatokon át, mesebeli cseppkövek, a hévíz által kioldott gömbüstök és különleges sziklaalakzatok között. Az érdeklődők megismerhetik a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, bepillantást nyerhetnek a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetébe, megcsodálhatják az évmilliók változatlanságába dermedt ősmaradványokat és csillogó kalcitkristályokat. Lépcsők hosszú során ereszkednek le a mélybe, a normál túra útvonalából kimaradó Kőhíd-teremig, és több, mint 400 lépcsőfokon, valamint a meredek Tyúklétrán felkapaszkodva jutnak vissza a felszínre.

Időpont: 11.30
Jelentkezés: palvolgy@dinpi.hu vagy +36 1 325 9505
Részvételi díj: Teljes árú: 5000 Ft/fő, kedvezményes: 4000 Ft/fő

A kampány részeként a Szemlő-hegyi és Pál-völgyi barlangban a téli csoportkedvezmény érvényes:  min. 24 órával korábban bejelentkezett csoportok számára jelentős kedvezmény: 10-14 fős csoportok számára: 2,000 Ft/fő, 15-30 fős csoportok számára: 28,000 Ft/csoport. A Budai Vár-barlangban hétköznapokon csoportkedvezmény: 40.000 Ft/csoport (max. 25 fő), egyéni látogatóknak: 25 % kedvezmény a magyar nyelvű túrákra. A Mátyás-hegyi-barlangban hétköznapokon mindenkinek kedvezményes jegy, aki a Barlangok hónapjára hivatkozik a „Budai termálkarszt” jelszóval.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!