Alsó-Jegenye-völgy, az ősszel is elbűvölő kirándulóhely Solymárnál

Az Alsó-Jegenye-völgy és a benne hol csordogáló, hol sebesen folyó Paprikás-patak kedvelt turisztikai célpont.

A Paprikás-patak Budapest Kővár városrészének külterületi részén ered, és a Hármashatár-hegy délnyugati és a Vihar-hegy déli lejtőin lefolyó vizekből táplálkozik. Néhány kilométer után érkezik a solymári területre, s éri el a Jegenye-völgyet.

A Jegenye-völgy ezen szakasza geológiailag tektonikus árok, amely előbb a tőle keletre magasodó, 320 méter magas Les-hegy, majd az azzal egyazon hegytömbhöz tartozó, 312 méteres magasságú Felső-patak-hegy lábainál húzódik. Nyugati oldalát helyenként egészen megközelíti Solymár néhány belterületi része, máshol a györgyhegyi településrész mezőgazdasági területei határolják.

A szűk szurdokvölgyben a patak meglehetősen kacskaringósan halad, melyen hangulatos fahidak ívelnek át. Ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor a patak melletti széles út kényelmesen járható, de eső után bizony meg kell küzdeni a saras tereppel.

A völgyszakasz bejáratától néhány perc sétával lehet elérni a völgy egyik fő látványosságának számító, 5 méter magas Jegenye-völgyi vízesést, amely a Budai-hegység legnagyobb zuhataga.

Tovább haladva érünk el a Rózsika-forráshoz, amely nevét egy gyerekeket kirándultató munkásnő után kapta. A forrást az Újpesti Természetbarátok Turista Egyesülete foglaltatta először 1918-ban. 2002-ben avatták fel a forráskifolyás fölött látható, korsós lányt ábrázoló domborművet. Az 1980-as évek óta nem minősül ivóvíznek, amire kőtábla is figyelmezteti a túrázókat.

A kiránduláson végig a sárga sávot és a kék Mária-jelzést kell követnünk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!