Adventi tündöklés Szigetváron, a leghősiesebb városban

Szigetvár főtere, a Zrínyi tér, mesés fényekben tündököl, emelve a karácsonyvárás meghitt pillanatait.

Szigetvár, a kiváló természeti adottságokkal és történelmi emlékekben gazdag Baranya megyei város már ősidők óta lakott hely volt. Földesúri birtokként 1391-ben bukkan fel először a forrásokban. Várát, melyet az 1530-as években Török Bálint alakíttatta át igazi erődítménnyé. 1561-ben Zrínyi Miklós lett a vár kapitánya s 1566-ban került sor a híres, a védők hősies kitartása ellenére vereséggel végződő szigetvári ütközetre, melynek emlékére 2011-ben Szigetvár megkapta a Civitas Invicta – a Leghősiesebb Város címet.

Szigetvár számos látnivalóval büszkélkedhet, melyek közül több a történelmi város középkori eredetű főterén áll. Északi részén magasodik hazánk első Zrínyi emlékműve, az Oroszlán szobor. A szobor tardosi mészkőből készült talapzata az országos hírű Gerenday-féle fővárosi díszítőszobrászati- és kőfaragó-műhelyből került ki. A posztamens déli oldalára Vörösmarty Mihály Sziget című négysoros epigrammáját vésték.

Ettől balra áll az egykori Postakocsi-állomás épülete, a Sóház, vagy ahogy még nevezik, a Fehér-ház. Jobbra a Városháza, az 1910-ben emelt épület, homlokzatán a város címerével és a harangjátékkal. A kései eklekticizmus szellemében emelt építmény négyzetes központi saroktömbjéhez egy-egy hosszanti oldalszárny csatlakozik.

A teret délen a Szent Rókus Plébániatemplom zárja, melynek magja, Ali pasa dzsámija 1589-ben épült, s többszöri átépítése révén nyerte el mai formáját. Az imahely mintegy 16 méteres oldalhosszával a legnagyobb hazai oszmán építészeti emlékek közé tartozik.

A tér délnyugati oldalán áll a szigetvári uradalom egykori birtokosáról, a Czindery családról elnevezett romantikus stílusú épület. Az 1870 körül emelt építmény ma is a város legimpozánsabb házai közé tartozik. Az épület falán elhelyezett emléktábla felirata szerint e helyen állt valaha Török Bálint lakóháza, amely Tinódi Lantos Sebestyén énekmondónak és Istvánffy Miklós történetírónak is otthont adott.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!