A tóalmási barokk stílusú palota, az Andrássy-kastély

A kastély elődjét valamikor az 1700-as években Prónay Sándor építtette, aki egy 60 holdas parkot is kialakíttatott hozzá fürdőházzal és tavakkal.

Az 1890-es években került a tóalmási birtok Wahrmann Renée és családja kezébe. Az úrhölgy a század legnevesebb mérnökét, Ybl Miklóst fogadta fel a palota megtervezésére. A pompás, ötven szobás barokk kastély 1895-re el is készült.

A fényűzés mértékére jellemző, hogy az előcsarnok lépcsőjét a párizsi operaházéról koppintották, és az épülethez egy akkor korszerűnek számító vasszerkezetes pálmaház is tartozott.

fotó © Kocsis Erika | Csodálatos Magyarország

Renée, aki 1883-tól Krausz Izidor neje volt, boldogtalan házasságban élt. Bár nem a szerelem lengte körbe kapcsolatukat, egy gyermekük mégis született, Amália-Lujza. Az örökös veszekedéseknek végül a pár válása vetett véget. Az úrhölgy még egyszer házasságra lépett, mégpedig Beretvás Endrével, aki mellett megtapasztalta a boldogságot, de sajnos csak rövid időre, Endre korai haláláig. Harmadik házassága idején már nagyon boldogtalan volt Renée: kerülte a társasági életet, teljes visszavonultságban élt a tóalmási birtokon. 1907-ben elvált, és egyedül maradt a kastélyban kamasz lányával. Az anyagi helyzete a háború után megromlott, és a morfium rabja lett. Szanatóriumokban próbált gyógyulni. Végül 64 éves korában halt meg egy pesti hotelszobában.

Az idős fáiról is nevezetes kastélypark a nyolcvanas évek óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

fotó © Kocsis Erika | Csodálatos Magyarország

A 20. század első felétől az Andrássy családé lett a birtok, és egészen a II. világháborúig vadászlaknak használták a tóalmási rezidenciát, aztán a többi arisztokratával együtt őket is kitették otthonukból.

Ettől kezdődik a kastély hanyatlása, az épület állapota megromlott, berendezési tárgyai eltűntek. Később gyermeküdülőt költöztettek a falai közé, 1989-től pedig egy alapítvány kezelésében áll.

A rendszerváltást megelőző évtizedekben számos film, így például A tizedes meg a többiek vagy a Csárdáskirálynő forgatási helyszíneként is működött.

A kastélypark gyönyörű és értékes növények élettere.

fotó © Kocsis Erika | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!