A pákozdi nemzeti emlékhely kapta az Év emlékhelye díjat 2022-ben

Az Év emlékhelye díjat – a hetedik Emlékhelyek napja keretében – május 14-én adták át.

Az Év emlékhelye díjat a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) alapította 2020-ban azzal a céllal, hogy a legaktívabb, az emlékhely státuszukat leginkább kiaknázó emlékhelyeket elismerje.

Első alkalommal a székesfehérvári Romkert, tavaly pedig a mohácsi nemzeti emlékhely nyerte az Év emlékhelye díjjal járó Herendi porcelánserleget.

Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója az átadón hangsúlyozta: a pákozdi Katonai emlékpark nemzeti emlékhely az elmúlt tíz év “következetes, lelkes, igényes és példaértékű munkája eredményeként” nyerte el a díjat.

A többi emlékhellyel való együttműködésük is mintaértékű, emellett a környező térség emlékezetőrzésében, hagyományápolásában is jelentős szerepet töltenek be. A pákozdi Katonai emlékpark által életre hívott Hazáért körút elnevezésű mintaprogramjuk pedig nagy segítség a Nöri Nemzeti emlékezetpedagógiai programjának és a többi emlékhely hasonló célú tevékenységének is – idézi a közlemény a főigazgatót.

A pákozdi emlékhely nemcsak a történelmet kedvelők számára nyújt kitűnő kirándulási célpontot, de a kalandot, az élményt és a kultúrát keresőknek is nagyszerű helyszín.

Az interaktív elemekkel bővített kiállítások mellett a modern digitális tárlatvezető alkalmazás segítségével barangolhatják be a parkot és a kiállításokat. Az 1848-tól napjainkig a magyar hadtörténelem főbb eseményeit kísérik végig az Emlékpark egyes elemei, melyek meglátogatását élményekkel teli katonai akadálypálya és Raptor lézerharc egészíthet ki.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!