800 millió forintból újították fel a mohácsi Fogadalmi Emléktemplomot

2020. október 18-án szentmise keretei között áldották meg a kivételes jelentőséggel bíró, felújított épületet.

Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Megtisztították a homlokzat kőburkolatát, felújították a tetőzetet, kicserélték a kupola héjazatát, restaurálták a padsorokat, a freskókat és a faliképeket, kicserélték, illetve felújították a nyílászárókat, új hangrendszert építettek ki, és megújult a padlózat is.

A beruházás részeként a templomban gyermekfoglalkoztató helyiséget alakítottak ki, a bejárat mellett pedig kegytárgybolt kapott helyet. A hívők és a helyi közösség adományainak köszönhetően új harangok is készültek a templom számára.

A pécsi katolikus egyházmegye a kulturális és vallási turizmust elősegítő pályázat keretében csaknem 1,5 milliárd forintból öt településen újított fel templomokat és kápolnákat.

A mohácsi fejlesztés mellett megvalósult

  • a Bátai Szent Vér Kegyhely kiépítése,
  • a bátaszéki Szent Orbán kápolna,
  • a szekszárdi Belvárosi templom
  • és a Remete kápolna felújítása is.

A mohácsi Fogadalmi Emléktemplom lapkövét a törökökkel vívott háború 400. évfordulójának évében, 1926-ban helyezte el Zichy Gyula kalocsai érsek. A kezdeményezők célja egy, a mohácsi csata hőseinek méltó emléket állító nemzeti emlékhely létesítése volt. Ennek tudható be, hogy

az épület alapjaiban háromezer magyar község, ötvenkét város és huszonöt megyeháza udvarából felvett egy-egy kg-os emlékföld-csomagokat helyeztek el, jelezve ezzel nemzetünk összefogását.

Árkay Aladár (1868-1932) és Bertalan (1901-1975) mérnöki tehetségét dicséri az ország első betonhéjazatú építménye. Az épület  1989 óta műemlék.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!