7 ingyenesen bejárható, lenyűgöző lombkoronasétány

Az erdei élővilág olyan titkait is megleshetjük, amelyek a földön vezető tanösvényeken rejtve maradnának előttünk.

A  lombkoronasétányokon testközelből ismerhetjük meg a fák lombkoronaszintjének növény és állatvilágát, de érdemes a lábunk elé, illetve alá is tekintgetni, hiszen mesés táj terül el alattunk. Van hogy víz felett halad a pallósor, vagy épp egy szurdokon ível át, van, amelynek útvonala érdekes alakzatot rajzol ki, s van, amely igazi magaslatokba “repíti” a kirándulót.

Karcagi lombkoronasétány

fotó: Baráth Csilla | Csodálatos Magyarország

A túlnyomórészt tölgyekből álló Karcagi Parkerdő nem kevesebb, mint 314 méter hosszú lombkorona tanösvénnyel várja a kíváncsi érdeklődőket. Az ösvény 6 méter magas, a környék pedig 40 interaktív állomást kínál. Ideális kiránduló célpont gyerekekkel, vagy idősebbekkel is.  A lombkoronasétány minden nap látogatható napkeltétől napnyugtáig.

Sás-völgyi lombkorona tanösvény

fotó: Horváth Klára És Sándor | Csodálatos Magyarország

A Sás-völgy a Mecsek és a Zselic találkozásánál, Pécstől 30 kilométerre fekszik, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet nyugati határzónájában. Egyik kiemelt látnivalója a lombkorona tanösvény, melyet a Dél-Dunántúl első, a fák koronája között haladó sétányaként, 2017-benadtak át. Az 50 méter hosszan kanyargó, tiszta faszerkezetű építmény 6 méter magasságból vízszintesen érkezik vissza a talajszintre. A tájékoztató táblák és játékos piktogramok segítségével betekintést nyerhetünk a lombos fák élővilágába. A sétányt a Mecsekből származó, negyven centiméternél is vastagabb tölgyfarönkök tartják. A tanösvény ingyenesen, bármikor bejárható.

Kaszói lombkoronasétány

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

A kaszói lombkorona tanösvény, a 2017-es átadásakor, hosszában, magassági méretében és szerkezeti megoldásában is egyedinek számított hazánkban. Az aljnövényzettől a lombokig, a kaszói erdőtömb legjellemzőbb erdőtípusát vehetik szemügyre a látogatók a tíz méter magasan, több mint 120 méter hosszan haladó tanösvényen. A Hent László építész tervei alapján 200 köbméter faanyag felhasználásával készült, 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található.

Makói lombkoronasétány

fotó: Edit Hack | Csodálatos Magyarország

A makói lombkorona-sétány tanösvénye 191 méter hosszú, és 9 méter magasan helyezkedik el. A hagyma alakú tornyokkal díszített építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel tarkítva, és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal felszerelve. A 18 méter magas toronyról egy csőcsúszdában lehet lesiklani. A tanösvény látogatása ingyenes, de a csúszásért fizetni kell.

Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány

fotó: Gyulaj Zrt.

A Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdőn egy 30 méter hosszú lombkoronaösvény csatlakozik a Rétisasfészek kilátóhoz. A 8-10 méter magas tanösvény interaktív eszközökkel mutatja be az erdei élővilágot. Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelni, ugyanis a szurdok áthidalásával mutatják be a természetet.

Pannonhalmi lombkoronasétány

fotó: Lukács Éva | Csodálatos Magyarország

2018-ban adták át a Pannonhalmi lombkoronasétányt, amely 80 méter hosszú, a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik. A kilátóként is üzemelő tanösvény kerete fém, amit fa borítással varázsoltak pazar látvánnyá. A sétány hal alakzatú és kerekesszékkel, babakocsival is bejárható.

Gerecsei lombkorona-tanösvény

fotó: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

A Süttő és Tardos határában 2019 végén felavatott lombkorona-tanösvény kihagyhatatlan a Gerecse romantikus látnivalói között. A kör alakú 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől, kerekesszékkel is bejárható A kihelyezett tájékoztató táblákon érdekes információk olvashatók az erdő élővilágáról és a kistáj fejlődéséről, környezetének átalakulásáról.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!