5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Bodrogon a Pet Kupa versenyén

A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok új vizekre eveztek, a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal startolt a Bodrogon.

A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósult meg a közösségi folyótakarítás, áll a Pet Kupa közleményében. A résztvevők 4 nap alatt több mint 5 tonna, főként műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót, miközben felfedezték a verseny során érintett, Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit. Az I. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósult meg.

Fotó Pet Kupa

A PET Kupa tavaly az I. Tisza-tavi Kupa szervezésével valósított meg hajós, hulladékgyűjtő rendezvényt, első alkalommal eltávolodva a felső Tiszától. A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 86 tonna szennyező anyagot gyűjtöttek össze, amelynek során egyes folyószakszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. Egyre több tudás és tapasztalat halmozódott fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők most megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára, és az olyan fontos mellékfolyóra, mint a Bodrog.

Fotó Pet Kupa

A PET Kupa célja, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban és egyre nagyobb területek tisztuljanak meg, ezért szeretne több embert, helyi közösségeket bevonni a szennyezés felszámolására. E jövőbeli együttműködésekben a környezet megtisztítása, a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyaránt fontosak, hogy egy tudatosabb és a környezeti problémák iránt érzékenyebb generáció nőjön fel.

Fotó Pet Kupa

A #BoldogBodrog és az I. Bodrogi PET Kupa a maga nemében újszerű program. Az elkötelezett, ezúttal bodrogi közösség biztosította a program tartalommal való megtöltését, segített a lebonyolításban és a helyi diákok, civilek és vállalkozók bevonásában, megszólításában.

Fotó Pet Kupa

A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodott, a hulladékezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálta.

Fotó Pet Kupa

A Tisza mellékfolyója a Bodrog, ami csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, és ami szintén szenved a műanyagáradat okozta káros következményektől, mivel két ága, a Latorca és az Ung Szlovákián át Ukrajnából érkezik hazánkba.

Fotó Pet Kupa

A hulladékgyűjtés mellett a szervezők és helyi partnereik szüreti felvonulással, helytörténeti előadással és filmvetítésekkel is készültek. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba a helyi lakosok és a Bodrogra látogató vendégek bekapcsolódtak.

Fotó Pet Kupa

Az I. Bodrogi PET Kupa szeptember 7-én szerdán indult a pillepalack hajók építésével, majd csütörtökön az ünnepélyes megnyitó után vízre szálltak a csapatok.

Fotó Pet Kupa

Pet Kupa

Induló hajók, csapatok:

  • EMVIZIG (helyi vízügy csapata)
  • Liszka gálya – Húzzuk együtt! (Olaszliszka önkormányzat csapata)
  • ÖkosaBB (Budapest Bank csapata)
  • PETúnia (baráti csapat, felső-tiszai sokat tapasztalt veteránok)
  • SP-ALACK (Sárospatak önkormányzat csapata)
  • a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
  • a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
  • valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

Az első napok után így nyilatkoztak a résztvevők.

I. Bodrogi PET Kupa első fele

Az I. Bodrogi PET Kupa felénél járunk. Két napja vagyunk a vízen és eddig több mint 2,5 tonna hulladéktól mentesítettük a folyót! És megyünk tovább, irány Bodrogkisfalud és Rakamaz! 😎 Egy kis betekintés az I. Bodrogi PET Kupa első vízen töltött napjaiba! 🚣‍♀🚣‍♂⛵👇#boldogbodrog

Közzétette: Pet Kupa – 2020. szeptember 11., péntek

A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Bodrogkisfalud érintésével tisztították meg a folyót, majd szeptember 13-án délután Tokaj-Rakamaznál értek célba.

Fotó Pet Kupa

A helyezések:

  1. ÖKOsaBB 18235 peták
  2. PETúnia 16848 peták
  3. Liszka Gálya – Húzzuk együtt! 8130 peták
  4. ÉMVIZIG 5730 peták

Fotó Pet Kupa

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!