22 milliárd forintért épül az Országos Széchenyi Könyvtárnak raktár

Egy könyvet formázó épületet építenek a könyveknek Piliscsabán.

A projektre még tavaly júniusban írta ki közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). A Fejér-B.Á.L. Zrt. (Mészáros Lőrinc gyermekeinek a cége) a WHB-val konzorciumban építheti meg nettó 17,5 milliárd forintból az Országos Széchenyi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális és szolgáltató raktárát – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Terv: TSCP

Az épület egy 91 ezer polcfolyóméter befogadó képességű könyvraktár, 11 343 négyzetméter nettó alapterületen, melyben többek között egy speciális szerverterem funkció is helyet kap.

A főépületet három szintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül. A munka a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekt része. Emellett az építés magában foglalja az építészeti, gépészeti és villamos munkákat, valamint külső-belső közmű, út, tűzivíz-hálózat, optikai VAN-hálózat, felszíni vízlevezetés teljes körű kivitelezési feladatokat.

Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. Az épületet a TSPC Csoport tervezte meg, a homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

Terv: TSCP

Az archiválási raktárban az alábbiakat tárolják majd:

  • az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat,
  • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban,
  • valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt.
  • A tárolt anyagok – köteles példányok, mikrofilmek – és a szerver miatt a területre csak az illetékesek léphetnek be.

A kormány tavaly év végén hagyta jóvá a beruházást, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a beruházás felső értékét 23,3 milliárd forintban határozta meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!