11 méter magas lombkorona-tanösvényt adtak át Gerecsében

A kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett.

2019. október 25-én ünnepélyes keretek között adták át az új tanösvényt a nagyközönségnek. Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől.

A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, míg a járófelületek anyaga tölgyfa. A fémszerkezet vörös színű festést kapott a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után. A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, a látogató közönség részére emelt járófelület biztosítása révén az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

A tanösvénytől alig 1 km-re található Alsóvadácsi vadászpanzió ünnepélyes átadására is sor került ugyanezen a napon. A Kisfaludy program keretében nyert támogatás és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt saját forrásából került sor az energiahatékonysági és modernizálási beruházásra. A panzió fejlesztésével minőségi szálláshely szolgáltatás vált lehetővé a vadászni vagy pihenni , kikapcsolódni vágyó vendégkör számára. A most megvalósított közjóléti beruházások a térségbe látogató családokat és az aktív természetjárókat célozzák meg – olvasható a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!