Savaria Történelmi Karnevál: 4 nap, 25 helyszín, 300 program augusztus 24-től

Augusztus 24. és 27. között a 22. Savaria Történelmi Karnevált rendezik meg, amely Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiválja.

Huszonöt helyszínen háromszáz program várja az érdeklődőket, akiknek a római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők korhű jelmezeket öltve szórakoztatják és tanítják.

Karneválnak – amely a szervezők becslése szerint négy nap alatt 100-120 ezer nézőt vonz a városba –  legnagyobb látványossága minden évben a péntek és szombat esti fáklyás felvonulás, mely során több száz jelmezes vonul végig a belváros utcáin.

A résztvevők tógát-tunikát öltve, római polgárként kapcsolódnak be a karneváli forgatagba.
A programajánló szerint a széles zenei kínálat mellett ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak gazdag választékot. A legkisebbeket egy varázslatos világ várja a Kalandvárban, mesékkel, bábelőadásokkal, gólyalábasokkal, karneváli mini-felvonulással, kishuszárokkal.

Várja a látogatókat a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata is.

Egy kis történelem:

A jelenlegi rendezvény elődjét első alkalommal 1961-ben rendezték meg Szombathelyen. A Savaria ünnepségek legnagyobb eseményén, a jelmezes felvonuláson több tízezer ember vett részt. A felvonulás 13 korra osztotta fel Szombathely történetét, s elevenítette fel a megidézett korok legfontosabb eseményeit. A látványos jelmezes felvonulás szinte az egész várost megmozgatta.

Az 1969. évi karnevál után a városvezetés úgy döntött, hogy ötévenként fogják megrendezni a karneváli felvonulást – erre azonban nem került sor. Több évtizednyi szünet után 2000 augusztusában, az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából rendezett millenniumi ünnepségsorozat keretében Szombathely városa ismét felöltötte „ünnepi jelmezét”, több napon át tartó múltidézésre invitálva lakóit és a városba érkező látogatókat. A 60-as évek népünnepélyei után a 2000-es évek rendezvényei már összművészeti arculatot mutattak, két évtizedes újkori története során pedig a Savaria Történelmi Karnevál a város és a megye legnagyobb közönséget megmozgató ezerszínű, ám változatlanul a történelmi tematikát a középpontba állító fesztiváljává nőtte ki magát. Évente hozzávetőlegesen 100-120 ezer ember vesz részt a rendezvényen.

A méltán népszerű programfolyam világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket éppúgy kínál, mint foglalkoztató és szórakoztató gyermekprogramokat, színházi előadásokat, artista- és akrobataprodukciókat, gasztronómiai eseményeket. A rendezvény valódi családi program: minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei, színházi, szórakoztató vagy épp játszva tanító produkciót.

A Karnevál legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye évről évre a péntek és szombat esti fáklyás, jelmezes felvonulás, melynek során közel 1000 korhű jelmezbe öltözött polgár vonul végig a belváros utcáin, a római alapokon nyugvó város sejtelmes kulisszái között.

A Savaria Történelmi Karnevál a római alapítású város ókori hagyományait, történelmi múltját, és erre alapozva a történelmi hagyományőrzést helyezi a rendezvény fókuszába. Az augusztus végi fesztivál idején néhány napra tógába-tunikába bújik a város apraja-nagyja, s a város is felölti ünnepi ruháját.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!