4 település mintegy 40 helyszínén 100 program a Bőköz Fesztiválon

A fesztivál négy, számos természeti kinccsel és épített örökséggel rendelkező ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi összművészeti rendezvénye.

A nagy falu szövetségével létrehozott fesztivál különlegessé, hogy a kisfalvak egyediségére, jellegzetes hagyományaira, értékeire, a helyi aktivitásokra, valamint a fesztiválra meghívott művészek, művészcsoportok kreativitására épül.

Hagyományteremtő céllal először 2016-ban rendezték meg hazánk gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében a programsorozatot, s az elmúlt évek is bizonyítják, hogy a Budapesttől mintegy 280 kilométerre lévő határ menti mikrorégióban, a Bőközben is van létjogosultsága egy minőségi fesztiválnak.

A rendezvénysorozat idei programját a nemzeti összetartozás jegyében hirdették meg: a trianoni döntés centenáriumra emlékezve lesz például kopjafaállítás és gyümölcsfaültetés, de határon túlról érkezik számos népzenei és néptáncos csoport is.

Ízelítő a programokból

A kémesi nagyszínpadon többek között Szabó Balázs és bandája, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar. Kalapács József és Rudán Joe vezetésével érkezik az Attila Fiai Társulat, szvingshow-t tart a Local Vintage Company és hallható lesz a soproni szimfonikusok Zenés mesék, mesés zenék című produkciója is.

A szaporcai Bőköz és Hétöles színpadokon mások mellett a Kollmann Gábor Band zenél Wolf Katival és Urbán Orsival. Koncertet ad Binder Károly Varga Gáborral ad koncertet és fellép a Blues Hangers, a Four Corners, valamint a Maros Művészegyüttes.

Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertje ad otthont Vastag Tamás szvingkoncertjének, valamint a Grappa Jazz, a Varga Gábor Jazz Trió, a Mecsek és a Sopron Táncegyüttes fellépésének, továbbá Váray László stand-up estjének is.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes, a Figurás Banda, a Szénási Akusztik és a Sanzon Time is fellép, a felvidéki Gál Tamás pedig több produkcióját is elviszi a településre.
Számos programmal várja a négy településen a fesztiválozókat a NépmesePont, a Versmondó Szalon; lesz táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, fellépnek komlói, siklósi, szennai és pécsi fiatal néptáncosok, és komoly hangsúlyt kap az ormánsági gasztronómiai hagyomány bemutatása is.

A Bőköz Fesztivál ingyenesen látogatható, programjai garantálják a kulturális élményt, az ott élő emberek vendégszeretete és barátsága pedig a jó hangulatot biztosítja.

A rendezvény idején a települések között ingyenes kisvonatok, lovaskocsik és „bulitraktorok” szállítják a fesztiválozókat, de kerékpárokat is lehet majd bérelni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!