Varázslatos látványt nyújtanak Dunaföldvár épített örökségei

A Duna jobb partján fekvő Dunaföldvár már a honfoglalás idején fontos település volt, fénykorát a 14-15. században élte.

Az Öregtorony, Csonkatorony vagy Töröktorony néven ismert négyszögletes alaprajzú várépület építéséről írásos dokumentumok nem maradtak fenn, állításának ideje a 16. század elejére tehető.

Első név szerinti említését az 1543-as hadjárat történetét leíró török krónikás Szinán Csausz munkájából ismerjük. Az erős palánk és a szép torony azonban a leírást követően már negyed századot sem ért meg épségben. 1686 őszén a török nagyvezér csapatai gyújtották fel.
1703-ban a legendás kuruc generális, Vak Bottyán foglalta el a Földvárat, amely a dunántúli hadjárat hídfőállásaként vált híressé.

A szabadságharc leverése után mint uradalom börtönét használták tovább.

A 19. század elején a toronytesthez észak-nyugatról toldaléképületet emeltek, amelyet az 1974-ben Mendele Ferenc tervei alapján elkészült műemléki helyreállítás során is meghagytak. Azóta az épületben múzeum kapott helyet.

A Szent Ilona római katolikus plébániatemplom, avagy az Öregtemplom 1725-ben barokk stílusban épült

Belseje 37 méter hosszú és 9,6 méter széles

1757-ben villám sújtotta, leégett, majd 100 évvel később 1858-ban ismét pusztító tűzvész martalékává vált. 1944-ben súlyosan megsérült, de a templom soha nem semmisült meg. A barokk stílusú épület ma műemlékvédelem alatt áll.

A templom előtt álló Szentháromság-szobrot 1755-ben emelték

Balról a Szent Anna templom, középen a Szent Ilona templom, jobbra az Evangélikus templom.

Az Evangélikus templomot 1902-ben kezdték el építeni

A város fölött magasodó templom homlokzat előtti tornya 27 méter magas, belseje egyhajós teremtemplom.

A Beszédes József Duna-híd, amely a Dunántúlt köti össze az Alfölddel

1930 novemberében adták át a hidat, melynek építése két évbe telt. A II. világháború idején a németek felrobbantották, a háború után Faber Gusztáv irányítása alatt felújították. Az elmúlt évtizedekben sem hanyagolták el, az 1980-as években kicserélték a síneket, a hidat átfestették, 2001-ben pedig teljesen felújították, aszfaltburkolatot, járdát kapott.

Balról a Szent Anna templom, amelyet egy középkori bencés apátság romjaira kezdtek el építeni 1736-1738 között, a toronnyal együtt az 1780-as évek végére készült el.

A Kálvária dombon lévő kereszt és a Szűz Mária szobor a 18. század végén épült

A szobrokhoz felvezető út mentén álló stációk klasszicista stílusban készültek, ezüstre festett öntöttvas domborművekkel.

A cikkben szereplő fotók 2020. március 10-én készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosmagyarorszag.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!