Átadták az új Duna-hidat (Monostori híd) Komárom és Révkomárom között

Orbán Viktor kormányfő Igor Matovic szlovák miniszterelnök társaságában mondott beszédet az ünnepségen. Kiemelte: a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek. Azt mondta: mindkét ország fontos helyen fekszik. Úgy fogalmazott, az EU versenyképességének feltétele az utak és vasutak hálózata, és az EU itt egy fantasztikus beruházásban vett részt, történetének egyik legjobb befektetése ez a híd.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a most átadott híd azért is különleges, mert két állam osztatlan közös tulajdona, és jó, hogy ma teljesen természetes, hogy meg tudnak közösen építeni egy hidat bizalmi alapon úgy, hogy az mindkettőjük közös tulajdona. Közölte: a magyar-szlovák gazdasági együttműködés soha nem látott jó formát mutat, Szlovákia a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, és 840 szlovák vállalat működik Magyarországon, ezek több mint 4 ezer embernek adnak munkát. Orbán Viktor végül köszönetet mondott mindenkinek, akinek a munkája benne van a hídban, és azt kívánta, a híd könnyítse meg a magyarok és a szlovákok életét.

Orbán Viktor magyar (b) és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (k), valamint Boris Kollár szlovák házelnök (j) átvágja a nemzeti színű szalagokat az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán 2020. szeptember 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az új Monostori hídról

2017. október 17-én Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök jelenlétében tették le a Dunán átívelő új híd alapkövét, épp a dél-komáromi Monostori erőd dunai bástyája előtt. A két miniszterelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, a komáromi új híd Magyarország és Szlovákia között az egyik legjelentősebb közlekedési kapcsolat lesz.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és a szlovák közútkezelő társaság (SSC) beruházásában valósult meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával, összege 91,2 millió euró. A Monostori híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épült meg.

Az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán 2020. szeptember 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet át, valamint kerékpárutat és gyalogjárdát, illetve közvilágítást is kialakítottak.

Az egyedi hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemez – ehhez hasonló csak Kanadában épült eddig. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. Az új Monostori híd a pozsonyi Apollo után Szlovákia második legnagyobb hídja lesz.

Adatok:

  • 600 méter hosszú lesz
  • egy 118 méter magas ferde pilon tartja a felső szerkezetet
  • 20 ezer köbméternyi betont építettek be
  • az acélszerkezet súlya több mint 7 ezer tonna
  • a kábelek súlya 320 tonnányira rúg
  • a költségek 85 százalékát az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) fizette
  • a fővállalkozó a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. volt.
  • A komáromi Duna-híd építési költsége: 31 milliárd forint

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!