Pál-völgyi-barlang: szövevényes járatok, látványos cseppkövek és sziklák

Budapestet a barlangok városa címmel is illetik, ami köszönhető annak, hogy mintegy 200 ismert barlanggal bír.

Ezek közül talán a legismertebb, de mindenképp a leghosszabb a Pál-völgyi, melynek a turisták számára kijelölt járatain megannyi lényegeset és érdekeset tudhatunk meg a cseppkövekről, a sziklaalakzatokról, a barlang történetéről, az idő és a víz munkájáról.

A barlang keletkezésének megismeréséhez vissza kell repülnünk jó néhány millió évet, kb. 200-220 millió évvel ezelőttig, amikor a Budai-hegység nagy részét felépítő karbonátos kőzetek, mészkő- és dolomittömegek rakódtak le az akkori sekély tengerben. Később, kb. 40 millió éve, a felső-eocén kortól további tengeri üledékek fedték be a triász üledékeket. A miocén korban (kb. 15-20 millió éve) megkezdődött a mai Budai-hegység kiemelkedése, illetve agyagrétegeinek fokozatos lepusztulása, ami szabad utat engedett a beszivárgó víznek, és amely alapfeltétele a mésztömeg karsztosodásának. A karsztvizek, illetve a mélyebbről feltörő hévízek több ezer éven át tartó földalatti útjuk során különböző hőmérsékletű és kémiai összetételű vizekké váltak, melyek oldó hatásukkal a kőzet repedéseit folyamatosan barlangjáratokká tágították.

A Pál-völgyi-barlangrendszer kialakulásának kezdete kb. egymillió évvel ezelőtt lehetett.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek. A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsszályú-barlang “összekötésével” a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza így érte el a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja.

A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezeti végig a látogatót. A barlangtúra során változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A Pál-völgyi-barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának hivatalos bemutatóhelye, hétköznapi látogatók számára csupán a barlangnak egy kis része felfedezhető, de még ez a rövid, kb. egyórás túrával bejárható szakasz is bőven tartogat feledhetetlen látnivalót.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!