Óriási területen ég az erdő Budaörsnél

Ég az erdő Budaörsön – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta, Budaörsön, a Hold utca feletti erdős részen egy körülbelül 6 hektáros területen ég az aljnövényzet, fatuskók, cserjék.

A nagy szárazság és az erős szél miatt gyorsan terjednek a lángok, ezért a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el. A fővárosból és több településről is érkeztek tűzoltók a helyszínre – ismertette a szóvivő.

Péntektől – a fokozott erdőtűzkockázat miatt – országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már csaknem 4 ezer szabadtéri tűzeset volt, köztük egy halálos.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.Kifejtették, hogy a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Budaörsi erdőtűz, fotó: Jarabin Edina

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!