Megnyílt Budapesten a Naplás-tavi, 22 méter magas kilátó

A Naplás-tavi kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. Városierdő-fejlesztési programjának egyik elemeként valósult meg. Csak ajánlani tudjuk, mert szuper program bármikor a tó – pontosabban Szilas-pataki víztározó – meglátogatása.

A bringaút népszerűsége mellett frissen nyílt büfé mosdóval és a hangulatos tóparti padsor ivókúttal is mind hozzájárulnak, hogy minden korosztály számára kellemesen teljen itt az idő. A fejlesztésekkel az egykori inkább ipari terület látványosan alakul át kedvelt szabadidős központtá – írja a CsodalatosBudapest.hu turisztikai portál.

A Rákoskeresztúr és Cinkota között elhelyezkedő Naplás-tó Budapest legnagyobb állóvize, amely 1978-ban a Szilas-patak felduzzasztásával jött létre a patak áringadozásainak kezelésére.

A Budai Tájvédelmi Körzet után ez a környék a főváros második legnagyobb természetvédelmi területe, a maga 150 hektárjával, egyben az egyik legértékesebb ökológiai területe, hiszen amellett, hogy rendkívüli gazdagsággal őrizte meg a patak menti láprétek sajátos növény- és állatvilágát, fontos állomás a költöző madarak őszi és téli vonulásakor is.

A városi zsúfoltságból, a pandémia szorításából menekülő családok, horgászok, kerékpárosok, erdőjárók vagy éppen tókerülő atléták egyre nagyobb számban kezdik felfedezni a terület gazdagságát.

A NAPLÁS-TAVI KILÁTÓ TERVEZŐJE A ROBERT GUTOWSKI ARCHITECTS.

Az építészirodát a többszörösen díjnyertes pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a pannonhalmi új tornacsarnok és koncertterem tervezőjeként, valamint a kínai Sencsen Operaház pályázatának résztvevőjeként nemzetközi szinten is jegyzik. Az új kilátó hallatlanul ötletes, két egyenlő szárú háromszög elforgatásával és az azok közötti síkok összekapcsolásával létrejött alapforma bizonyos nézőpontokból szinte becsapja a szemünket.

A Naplás-tó környezetének új szimbóluma született.

Az arányos és szép torony megépítésével, amely remélhetően használatában is sok örömet fog szerezni az idelátogató kirándulóknak. A cikkben szereplő fotókat 2021. június 11-én este készítettük.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!