Léghajóra szállhatnak a gyermekek Budapest szívében – páratlan játszótér nyílik a Városligetben

A több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben csaknem félszáz különleges játékelemmel nyílik meg október 26-án a városligeti Nagyjátszótér.

A Nagyjátszótér nemcsak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül.

A mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket.

A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, így az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani.

A rendhagyó játékok közül több arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

Emellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötöttek össze.

fotó © MTI/Mónus Márton

A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, így könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki.

A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik mozgásukat; a külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók.

Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok fogják a biztonságos játékot és a családok eligazodását segíteni.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a kisebbek homokos játszórészében például előásható őskori leleteket imitáló fosszíliamásolatok ösztönöznek játékosan a tanulásra. Az okosmegoldások sem hiányoznak majd a játszóparkból, például az okoscsúszda méri a sebességet.

A tervezési folyamatban gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok is részt vettek annak érdekében, hogy olyan játszótér jöjjön létre, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek.

A fejlesztésekkel gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csecsemők is kipróbálhatják a ringatózást, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket különítettek el, ahol pelenkázni is lehet.

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak. A nyitást megelőzően intenzív tesztüzemet tartanak, melynek során különböző óvodás-iskolás csoportok előzetesen kipróbálhatják a játékokat, és a visszajelzéseik alapján zajlanak a szükséges finomhangolások.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!