Európa legszebb téli városa Budapest a CNN szerint

A gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkező Budapesten nem csak úgy érzi magát az ember, mintha egy mesében lenne, hanem úgy is néz ki

A szezonális élvezetek tárháza a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat a “Duna gyöngyéhez”, akik mind át akarják élni ezt a csodálatos élményt. A karácsonyi vásárok és a szabadtéri korcsolyapályák is hozzájárulnak a tökéletes téli Csodálatos Magyarország megteremtéséhez, és a helyi gyógy- és termálfürdőkben még télen is a szabadtéren lehet fürdőzni.

Az amerikai portál felsorol 10 dolgot, hogy mit érdemes Budapesten csinálni télen, mutatjuk:

1. Karácsonyi vásárok:

A CNN szerint a közép-európai karácsonyi vásárok álomszépek, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, tradicionális magyar ételeket fogyasztani, és kézműves alkotásokat venni, ez az egész egy autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni.

A Vörösmarty téri vásár az egyik legnépszerűbb Közép-Európában. A Szent István Bazilikánál lévő vásárban számtalan édesség, sütemény és karácsonyi ajándéknak való várja a látogatókat. Azt is előnynek tartják, hogy mindkét karácsonyi vásáron ingyenesen lehet látogatni a standokat.

2. Városligeti Műjégpálya

Az 1870-ben megnyitott jégpálya szerintük a régió, ha nem Európa leghíresebb, és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb korcsolyapályája. A Városligeti-tó nyáron csónakázó tóként funkcionál, télen viszont korcsolyázni lehet rajta csodálatos környezetben, mivel a Vajdahunyad Várával szemben áll, a Hősök tere karnyújtásnyira és a Széchenyi fürdő is egy köpésre található. Nyitva tartás: 9-től 13-ig és 17-től 21-ig.

3. Fényshow a Bazilikánál

A Szent István Bazilika egy varázslatos építészeti alkotás, a látványos fényshow még csodálatosabbá varázsolja. Lélegzetelállító látnivaló. Fénybemutatóra félóránkén kerül sor 16.30 és 22.00 között.

4. Gyógy – és termálfürdők

Budapestet a fürdők városának is nevezik, mivel 118 természetes termálforrás található itt, amelyek napi 70 millió liter vizet szolgáltatnak a több mint egytucat fürdőnek. A török fürdők csodálatosak, világhíresek pihentető és gyógyhatású vizükről. A Széchenyi fürdő is egy semmihez sem hasonlítható élményt nyújt télen a szabadtéri medencéivel. Ajánlják még a Gellért fürdőt, a Rudast, a Szent Lukács Gyógyfürdőt, a Király Fürdőt és a Palatinust is.

5. Magyar Állami Operaház

Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek is közreműködtek, többek között Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. Évente több ezer látogató érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa az Operaház szépségét.

6. Fényvillamos

A fényvillamos egyedülálló látványossága Budapestnek, sok külföldi is megcsodálja. 39 200 LED-del, mintegy három és fél kilométer fényfüzérrel díszítették fel a villamost. A villamoson érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet utazni, nem kell hozzá külön jegyet váltani.

7. Hajózás a Dunán

A Duna Európa szívében folyik Németországtól egészen a Fekete-tengerig. A Duna rendkívül népszerű mind a nyári, mind a téli hónapokban. A világ minden tájáról érkeznek turisták, hogy Budapest látványosságait (Parlament, Budai Vár, Szabadság-szobor, Margitsziget) megnézhessék egy hajó fedélzetéről. Aki rövid ideig tartózkodik Budapesten, legjobb ha egy dunai sétahajóról csodálja meg a főváros szépségeit.

8. Romkocsmák

A cikk szerint Budapest romkocsmái érdekes és különleges helyek, ahol nemcsak ihatsz egy italt, de egy szeletet is kapsz a városból. Különböző elhagyatott épületeket és kültéri tereket alakítottak át bár- és vendéglátóhelyekké, amelyek egész évben kedvező árú ételeket és italokat kínálnak.

9. Andrássy út és a Fashion Street

Télen Budapesten vásárolni csodálatos élmény. Nemcsak a legszebb butikokban nézelődhetsz, de a gyönyörűen feldíszített utcákon a karácsonyi hangulatot is magadba szívhatod. Az Andrássy út és a Fashion Street a legnépszerűbb bevásárló- és turisztikai célpontok között szerepel minden évszakban. A Hősök tere és az Erzsébet tér között futó Andrássy úton megtalálható rengeteg világmárka, többek között a Gucci, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry és a Rolex is. A Fashion Streeten is számos világmárkából választhatunk, amely a Vörösmarty térre vezet. Az itt található üzletek általában 10-től este 9-ig vannak nyitva.

10. Budai Vár és a Várkert Bazár

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. A Várkert Bazár a főváros különleges ékszerdoboza, ahol művészet és természet együtt, egymást kiegészítve él. Olyan egyedülálló építészeti alkotás, amely egyidejűleg képes történelmi, kulturális és természet közeli élményt nyújtani, és így a szórakozás, kikapcsolódás és művelődés színterévé válni.

A CNN szerint “az ikonikus Budai Vár egy grandiózus, gyönyörű épület, ahonnan rálátni az egész városra, míg a Várkert Bazár a művészetet és a természetet ötvözi. Kiemelik, hogy számos vendéglátóhely és kulturális program biztosítja a kikapcsolódást mindkét ikonikus helyen, például koncertek, irodalmi események, színházi és balettelőadások.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!