2,5 milliárdért újítja fel a Magyar Turisztikai Ügynökség a Bálna Kulturális Központot

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. vagyonkezelésében álló Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ felújítását a West Hungária Bau Építőipari Kft. végezheti el, nettó 2 milliárd 586 millió forintért.

Anyílt tender eredményét az uniós közbeszerzési közlönyben közölte a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

2019 márciusban adta el a fővárosi önkormányzat az államnak, a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot és a vele funkcionálisan egységet képviselő ingóságokat nettó 11 milliárd 223 millió 970 ezer forintért, majd a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe adta a Bálnát, mint turisztikai jelentőségű ingatlant.

Napjainkra időszerűvé vált a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ (továbbiakban: Bálna) héjszerkezetének fejlesztése olyan időtállóbb, korszerűbb anyagokkal, amik által hosszabb élettartam biztosítható Magyarország ezen impozáns épületének. A 26 812 négyzetméteres Duna-parti épület 22,5 méter magas, és 6585 négyzetméter üvegfelülettel rendelkezik.

A fejlesztés célja egy olyan optimalizált műszaki megoldás kivitelezése, amely gazdaságosan megvalósítható és emellett biztosítja a héjszerkezet vízzáróságát, de nem változtatja meg az épület külső megjelenését, kialakítását.

A fejlesztés keretében a meglévő szorítóprofilok és körtányérok visszabontása, azok és környezetük megtisztítása, majd visszaépítése szükséges. Ezt követően 13 784 fm hosszban speciális kent szigeteléssel kell ellátni a profilokat.

A Bálna 2021 június 3-án, fotó: Csodálatos Magyarország

A Bálna épületének díszvilágítása jelenleg nem megoldott. A Bálna egyedi, különleges formája nappal a dunai látkép meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír. Sötétedés után ebből a pozitív hatásból azonban semmi nem érezhető az épület megfelelő megvilágításának hiánya miatt. A tervezési és kivitelezési munka során az épülethez illeszkedő egyedi díszvilágítási koncepciót kell megvalósítani, melynek keretében a héjszerkezethez kapcsolódóan 1061 db RGB LED lámpa, a régi közraktár épületekhez kapcsolódóan 184 db lámpatest és 249 m LED vonalvilágító elhelyezése szükséges a hozzá tartozó kábelezéssel és vezérlő egységekkel együtt.

Nyertes ajánlattevő feladata továbbá az alábbi feladatok ellátása a műszaki leírásban foglaltak szerint:

  • Héjszerkezeti díszkivilágítás kialakítása
  • Régi épületek homlokzati felújítása
  • Régi épületek homlokzati díszvilágítás kiépítése
  • III/B épület, gépészeti terasz szárazhűtő kapacitás növelése
  • III/B épület, IV. emelet, tűzgátló festések felújítása
  • Pince, szennyvízszivattyú cseréje, tartalék ág kiépítése
  • Garázs, elektromos autótöltők telepítése
  • CO rendszer részleges felújítása
  • Parkolástechnikai rendszer korszerűsítése
  • III/B épület, földszint, vizesblokk bontása, új vizesblokk és raktár kialakítása
  • III/B épület, I. emelet, kiállítóterem felújítása
  • III/B épület, II. emelet, rendezvény terem és előterei felújítása

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!