Európa TOP 10 vízparti települése közé választották Keszthelyt

A legjobb európai tóparti települések rangsorában Keszthely az előkelő 9. helyen végzett.

Az értékelés során 4 szempontot vettek figyelembe: a zöld felület arányát a településen, a napsütéses órák számát a nyári hónapokban, az átlaghőmérsékletet, valamint a vízhőmérsékletet.

Az Uswitch.com portál listáján Keszthely a 195 napfényes órája, a 26 fokos nyári átlaghőmérséklete, a 24 fokos Balaton és a 62 százalék zöld felülete miatt a kilencedik helyen végzett.

A 10 legjobb tóparti település:

Bolsena (Olaszország)
Sainte-Croix-Du-Verdon (Franciaország)
Limone Sul Garda (Olaszország)
Castiglione del Lago (Olaszország)
Mörbisch am See (Ausztria)
Orta San Giulio (Olaszország)
Morcote (Svájc)
Sirmione (Olaszország)
Keszthely (Magyarország)
Menaggio (Olaszország)

Keszthelyt említve elsősorban a Balaton és a Festeticsek jutnak mindenki eszébe elsőre, holott e mesés város a nagy tó nyugati csücskében ennél sokkal több csodát rejt.

Keszthely területe hét évezred óta folyamatosan lakott, de történetére vonatkozó írott források csak 1247 óta ismertek. Ezek arról vallanak, hogy az elmúlt évszázadok során több nehéz időszakot is átélt a település, mint például a másfél évszázados törökkort, a 18. századi járványokat és tűzvészeket, az 1850-1860-as, az 1930-as évek és a II. világháborút követő gazdasági válságot.

Azonban a város mindig meg tudott újulni, kisebb megszakításokkal folyamatosan gyarapodott, szépült. Ennek látható jele a város külső megjelenése, amely több évszázad szerves fejlődésének eredménye. Az épületállomány zöme 19-20. századi, de a legkorábbiak még a 13-14. században épültek. A Festetics-kastély az ország negyedik legnagyobb, de leglátogatottabb úri rezidenciája. Egyedülálló az is, hogy a Balaton-parton megmaradt a monarchia hangulatát idéző 19. század végi beépítés.

Az elmúlt másfél évben sokat dolgoztunk Keszthely városimázs erősítésén és megújításán. Elsődleges szempont volt egy méltó, rendezett és igényes városkép kialakítása. Az utóbbi időben számos egyedülálló projektet, fejlesztést indítottunk el a környezettudatos gondolkodás, a fenntarthatóság és a társadalmasítás jegyében – közölte Nagy Bálint, a város polgármestere, aki hozzátette: “Hiszek abban, hogy mind a keszthelyiek, mind az ideérkező vendégek tapasztalják ezt a fejlődést, a befektetett munka megtérül és gyümölcsöző lesz városunk számára.”

Keszthely számos múzeumával, műemlékével, turisztikai attrakcióival és pazar természeti környezetével, no és természetesen a Balatonnal vonzó úticél. Nem csak a nyári időszakban, hanem az év minden hónapjában kellemes kikapcsolódást nyújt a városban tartózkodóknak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!