Európa-bajnoki aranyérmes a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott büntetők után 14-13-ra legyőzte a döntőben Spanyolországot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, így Märcz Tamás együttese 21 év után lett újra aranyérmes a kontinensviadalon.

Jó előjelekkel várhatta a találkozót a magyar válogatott, amely az Európa-bajnokságok történetében még soha nem kapott ki a spanyoloktól. A két csapat a finálét megelőzően 18 alkalommal találkozott egymással a kontinensviadalokon, ezeken 15 magyar siker mellett három döntetlen született. Utóbbiak közül az egyik a mostani torna csoportkörében: múlt csütörtökön 11-11 lett a végeredmény.

fotó: Szigetváry Zsolt | MTI

A találkozó rögtön spanyol emberelőnnyel és góllal kezdődött, de Zalánki Gergő akcióból gyorsan válaszolt egy távoli lövéssel. A spanyolok elhibázták a második fórjukat, ráadásul a visszaúszás közben Alvaro Granadost kiállították, de a magyarok sem éltek a kínálkozó létszámfölénnyel. Gyorsan jött az újabb spanyol fór, Alberto Munarriz pedig nem hibázott, a túloldalon viszont Hosnyánszky Norbert a kapusba lőtte az előnyt. Nagy Viktor emberhátrányban mutatta be első védését, Munarriz második találatánál azonban már tehetetlennek bizonyult.

A második játékrész, ahogyan az első, spanyol találattal indult, de fél perccel később már Vámos Márton volt eredményes, emberelőnyből. Hosszú percek után, egy spanyol gólra Manhercz Krisztián válaszolt, így a vízilabdatorna utolsó nyolc percét egygólos magyar vezetéssel kezdhették a csapatok. Gyors spanyol találatot követően Varga Dénes bombájának örülhetett a magyar közönség, majd Zalánki ért szerencsétlenül a labdába, amely így a magyar kapuban kötött ki. Nem zavarta ez meg Manhercz Krisztiánt, aki emberelőnyből megszerezte a nyolcadik magyar gólt.

Négy perccel a vége előtt ismét a spanyolok találtak a kapuba, amire Hárai Balázs fantasztikus csavargóllal reagált. A spanyol szövetségi kapitány időt kért, aminek az eredményeképp gólt is lőttek. Egyik csapat sem tudott további gót szerezni, így ötméterespárbajban dőlt el a 2020-as férfi vízilabda Európa-bajnokság.

A spanyol válogatott utolsó ötméteresét Vogel Soma védte, így 21 év után újra Európa-bajnoki címet ünnepelhet a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Nagy Viktor (j) és Vogel Soma kapusok ünneplik a magyar válogatott győzelmét a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében, fotó: Szigetváry Zsolt | MTI

A spanyolok elleni meccs eredményétől függetlenül már olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat, így legalább azért nem kellett izgulni.

——————————————

A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Mezei Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (FTC-Telekom Waterpolo)

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!