A Mecsekben kinyíltak az első hóvirágok

Több, hagyományosan tél végén, tavasz elején nyíló virág, így a hóvirág és az illatos hunyor is kibontotta szirmait a Kelet-Mecsekben Magyaregregy közelében. A jelenség oka az enyhe januári időjárás.

Virágzik az illatos hunyor (Helleborus odorus) és a a hóvirág (Galanthus elwesii) a Mecsekben a szokatlanul meleg téli idő miatt. A kora tavaszi virágok azért bontottak szirmot, mert január eleje óta 5-15 Celsius-fokra melegedett a levegő az ilyenkor megszokott mínuszok helyett.

Hóvirág a Mecsekben 2020. február 2-án, fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

2005 óta védett növény a hóvirág, eszmei értéke 10 ezer forint

A hóvirágot sajnos Európa-szerte veszélyeztetette a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérültek. A mutatós virág korábban ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók, és aluljárókban, utcasarkokon árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel.

A hóvirág (Galanthus) az Amarilliszfélék legismertebb növénye. Mintegy 75 fajtája ismert, mind fehér színű. Magyarországon a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Fontos tudni, hogy a hagymájában termelődő anyag mérgező.

Hóvirág a Mecsekben 2020. február 2-án, fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Virágzik az illatos hunyor is a Mecsekben (Helleborus odorus)

Illatos hunyor a Mecsekben 2020. február 2-án, fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Illatos hunyor a Mecsekben 2020. február 2-án, fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!