30 milliós felújítást követően ismét látogatható a pécsi Barbakán-bástya

A bástyához kapcsolódó fából készült hidak, lépcsők, az építmény karéján felépített gyilokjáró és az azt övező korlátok felújításra szorultak.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere elmondta: még az előző városvezetés döntött a most befejeződött rekonstrukció elindításáról. Ennek keretében az elmúlt hónapokban mintegy 30 millió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújította az önkormányzat a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, s a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.

Péterffy Attila jelezte, polgármesterré választáskor ígéretet tett a turizmus fejlesztésére, ezért

2020-ban a városfal déli részén, a Citrom utcánál található, szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót felújítják és az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják s lehetőség szerint be is fejezik jövő évben.

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. században emelték.

Az okból, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt.

A bástya a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!