Emeletes vonat közlekedik november 2-tól Esztergom és Budapest között

A Budapest–Esztergom vasúti vonalat 2012 óta folyamatosan korszerűsítik: új pályatest készült, villamosítottak és új biztonsági berendezéseket is elhelyeztek, valamint új állomások, csomópontok és parkolók is épültek.

Az esztergomi, 2-es vasútvonalon az új szerelvény munkanapokon 4:40-kor indul a Nyugati pályaudvarról Esztergomba, ahova 5:55-kor fut be S72-es vonatként. A reggeli csúcsidőben, a munkába tartók örömére a vonal legkihasználtabb G72-es járatán közlekedik mostantól a KISS, Esztergomból 6:05-kor indul és 7:09-kor érkezik a Nyugatiba.

A nap további részében a vonat a 100a ceglédi vonalon teljesit szolgálatot. A további emeletes vonatok érkezésével a menetrend változik majd, egyre több indulást teljesítenek majd a KISS-ek mind a ceglédi, mind a váci, mind az újszászi, mind az esztergomi vonalon és más irányokba is.

fotó: Máthé Zoltán | MTI

Az új járat keddi sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt mondta, hogy jelentős minőségjavulást vár a közösségi közlekedésben az új szerelvénytől, amely

600, vagyis a korábbihoz képest másfélszer több ülőhelyet biztosít a nagyforgalmú vonalon.

Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósít a kötöttpályás közösségi közlekedés érdekében. A fejlesztések folytatódnak, ebben az évtizedben csak a gördülőállomány megújítására 2 ezer milliárd forint jut.

fotó: Máthé Zoltán | MTI

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!