Új funkciót kapott a mezőkövesdi kistemplom

A mintegy 80 éven át templomként működő épület Mezőkövesd egyik ékessége.

Megújult és átalakult a kistemplom Mezőkövesden, az épület rendezvény- és konferenciateremként működik a jövőben.

Az átadási ünnepségen Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte: az épület történetének csaknem egy évszázada alatt túlélt egy háborút és a kommunista diktatúra egyházellenes törekvéseit.

Az 1925 óta álló épületegyüttes a jelenlegi kéttornyú nagytemplom átmenetinek szánt elődje, amellyel egy lelki és szellemi központot is létrehozott a jezsuita szerzetesrend. A falak között hónapokig internálótábor működött 1950-ben, akkor az ország minden részéből 70 jezsuita szerzetest zsúfoltak itt össze. A nagytemplom 2001-es felszentelése után az Egri Egyházmegye a kistemplomot a mezőkövesdi önkormányzatnak ajándékozta.

Fekete Zoltán polgármester elmondta:

az egykori kistemplom épületéből kialakított rendezvény- és konferenciaterem létrehozása mintegy 170 millió forintba került.

A helyreállítás, korszerűsítés, illetve átalakítás másfél évet vett igénybe, ez idő alatt a szakemberek új vizesblokkal és kiszolgáló helyiséggel bővítették a létesítményt. Felújították a tetőt, a homlokzatot, a villamos és épületgépészeti hálózatot, kicserélték a padlóburkolatot és a nyílászárókat, rekonstruálták a belső freskókat, továbbá térburkolatot és új parkolót is építettek. A beruházásnak része volt ezen kívül bútor- és eszközbeszerzés is, amely lehetővé tette a funkcióváltást.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!