Tőzeges-tó: a nádassal ölelt vadregényes állóvíz Gyömrő szívében

Gyömrő a Gödöllői dombság peremén, Budapest határától 8 kilométerre fekszik.

Területe az őskor óta lakott, első írásos említése 1274-ből származik. Mátyás király idején pihenőhelyül szolgált a Pestről Szolnokra tartó kereskedőknek. 1705 július 3-án II. Rákóczi Ferenc fejedelem Gyömrőn mondott beszédet seregének. 1732-ben a Teleki család szerzett birtokot Gyömrőn. Ettől az időtől a falu kulturális élete  is fellendült. A Teleki család jelenléte egyben a fejlődés záloga is volt:  Teleki József kastélyt épített Gyömrőn, Teleki Sámuel a ma is álló kastély építtetője, Teleki Sándor létrehozta a községi könyvtárat, Teleki Tibor fáradhatatlan munkájának köszönhetően 1913-ban megalakult a Gyömrői Járás.

Gyömrő szívében terül el a Tőzeges-tó, a horgásztó. Nagyjából 3,3 hektár nagyságú, nádassal szegélyezett, vadregényes, melyen rengeteg kisebb-nagyobb nádsziget található, a hátsó, rövid oldalon egy félsziget is benyúlik a mesterséges tóba.

2016-ban a Tőzeges-tó gazdag természeti adottságait kiaknázva a tó körül egy tanösvényt alakítottak ki, melyet végigjárva bárki megismerheti a térség természeti értékeit, gazdag állat- és növényvilágát.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!