Télen is tökéletes célpont a Galya-kilátó az Országos Kéktúra útvonalán

A 2015-ben átadott kilátó igazi építészeti kuriózum, több elismerést is magáénak tudhat.

2015-ben Épület kategóriában a Média Építészeti Díját (MÉD), 2016 áprilisában a legrangosabb amerikai online magazin, az Architizer közönségdíját, októberben pedig a 2016 American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát “restaurálás és felújítás” kategóriában nyerte el.

2020-ban az Év kilátója pályázat legjobb tíz építménye között is szerepelt.

Távolban a TV Torony kilátó a Kékestetőn.

Tábla a Galya-kilátónál.

A 960 métere magas Péter hegyesére 1934-ben emeltek egy 17 méter magas kilátót, amelynek egyrészt – az évek során – igencsak megromlott az állapota, másrészt  a magasra növő fák csak északi irányba engedték a kilátást. A meglévő kilátó továbbgondolása révén született meg az új építmény.

Az építészek vasbetontoldással és sok izgalmas megoldással magasítottak az épületen, mely így harminc méteres lett.

Az új torony kialakításakor figyelembe vették a régi épület arányait, de a vasbetontoldás élesen el is különül a régi toronyszerkezettől. A megmaradt kőfalakat bár betonszerkezettel toldották meg, az összkép harmonikus lett, így a régi és az új anyag kombinációja kortárs esztétikai élményt nyújt.

A kilátót egyik jellegzetessége az épület köré csavart, könnyed acélszerkezetes, lazán szövött rozsdamentes acélhálóval határolt lépcső.

A beléptető kaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdeni a tetőteraszig.

A mintegy 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panoráma tárul elénk.

Kelet felé a Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát tájai, északra pedig a szlovák hegyvonulatok figyelhetők meg. Tiszta időben a Mecsekig, illetve a Magas-Tátráig is ellátni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!