Sopronhorpács egyedülálló betleheme, ahol a 150 bábu egyharmada mozog is

A részletgazdag, élethű installáció gondolata 2019-ben fogant meg.

A 10 négyzetméteres terepasztal kétszintű, négy elemből áll. A terepasztalokra először homokot öntöttek, később pedig több rétegben modellezős szóróanyaggal alakították ki a kívánt szín- és térhatást. Az agyagból készült és kézzel felöltöztetett szobrok Olaszországból származnak. Áram hajtja a közel félszáz mozgó szobrot.

A látogató előtt két helyszín tárul fel. Az első a pásztorok mezeje. A csillagos éjszakában az angyal meghirdeti a nyájukat őrző pásztoroknak az Örömhírt.

A sivatagos rész közepén egy oázisban alszik a pásztor, akinek a lábánál nemcsak, hogy ég a tűz és mozog a bárány, de a figyelmes szemlélődő észreveheti ennek az alvó férfinak a szuszogását is. Jobbra egy beduinsátorban egy másik pásztor éppen a bárány bundáját nyírja. A pásztorok elindulnak Betlehem városa felé.

Láthatunk furulyázó figurát, bárányokat terelő pásztort, a csörgedező folyón egy hídon át szamáron útnak induló alakot és több különböző pásztort is. Az úton több, fejüket mozgató bárányt, valamint egy olyan fát is megfigyelhetünk, amelynek koronájában a madarak is mozognak. Több mint 90 bárányt számolhatunk össze.

Így érkezünk el a második helyszínhez, Betlehem városához. A városkapunál fáklyák világítanak, és egy koldus kéreget, kicsit balra pedig egy városi kútnál egy asszony a ruháit mossa, míg egy gyermek a lábát áztatja. A térkövezett betlehemi téren a jászolhoz megérkező és térdre hulló pásztorokat és a kincseiket nyitogató és hódoló napkeleti bölcseket láthatjuk. A Szent Családot egy barlangban helyezték el, ahol egy kék fény jelzi az éjszaka hangulatát. Szent József kezében égő lámpást tart, a szamár újra és újra megnézi a látogatókat, a tehén pedig füvet eszik. A kis Jézust Édesanyja takarja ki és be, megmutatva így a pásztoroknak és a bölcseknek a világ Megváltóját.

Betlehem városában felfigyelhetünk egy ablakán ki-kinéző asszonyra, valamint egy pékre is, hiszen tudjuk jól, hogy Betlehem városa volt az a hely, ahol a Jeruzsálemből útnak induló karavánok utoljára tudtak kenyeret vásárolni. A pék lábánál, az egyik lisztes zsákból egy egér fut ki és be.

A több mint 150 bábuval rendelkező, mozgó betlehem a sopronhorpácsi plébánia épületében tekinthető meg február 2-áig.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!